Románia élen jár az EU-ban az adatkezelési vétségek tekintetében

Csak Spanyolországban szabtak ki több bírságot, mint Romániában, azok értékének tekintetében azonban toronymagasan vezet Nagy-Britannia.

Második helyen állunk az Európai Unióban az adatvédelmi vétségek miatt kiszabott bírságok számának tekintetében. A büntetéseket valós időben nyomon követő enforcementtracker.com portál adatai szerint az uniós adatvédelmi szabályozás (GDPR) 2018 május 25-i hatályba lépése óta Romániában 36 szabálysértést szankcionált az illetékes hatóság.

Ennél több felderített szabálysértés csak Spanyolországban történt, 128. A rangsorban Magyarország, Németország és Bulgária követ bennünket 29, 26, illetve 20 kihágással. Nem tudni, hogy a horvátok elképesztően szabálykövetők-e a GDPR tekintetében vagy az illetékes hivatal munkatársai kevéssé buzgók, mindenesetre tény, hogy egykori társországunkban egyetlen egy bírságot róttak ki.

Nagy-Britanniából is csupán három felderített szabálysértés szerepel az online adatbázisban, azonban az Egyesült Királyság ennek ellenére éllovas a kiszabott büntetések összege alapján, ami meghaladja a 300 millió eurót. Ebből 110 milliót a nemzetközi szállodaláncot üzemeltető Marriott kapott, míg a British Airways légitársaság 204 milliót kell befizessen. Jelentős összegű bírságokat szabtak ki Franciaországban (51 millió euró), Olaszországban (39 millió), Németországban (26 millió) és Ausztriában (18 millió) is.

Közel 6 ezer bejelentés, 36 bírság

Idehaza 5 808 bejelentés érkezett a Személyes Adatok Feldolgozását Felügyelő Országos Hatósághoz (ANSPDCP). A megbírságoltak között leginkább nagyvállalatok és bankok vannak, de egy lakótársulásnak is büntetést kellett fizetnie, 500 euró értékben, mivel a lakók megkérdezése nélkül térfigyelő kamerákat szereltetett fel. A legnagyobb összegű, 150 ezer eurós bírságot a Raiffeisen Bankra szabták ki. Szerencsére a hitelintézetnek volt miből fizetnie, az idei első félévben ugyanis közel 60 millió eurós profitot termelt.

Az Unicreditnél talált szabálytalanságok 130 ezer euróba fájtak az olasz többségi tulajdonú bank részvényeseinek, az ING 80 ezer eurót kellett fizessen, míg a BCR a bevételeihez képest aprópénznek minősülő 5 ezret. A mobilszolgáltatók közül a Telekomot és a Vodafont büntették meg, előbbit három, utóbbit két alkalommal. Szabálytalanságokat találtak a Román Postánál és az állami légitársaságnál, a Taromnál is, utóbbinál kétszer.

Magyarországon több önkormányzatot, állami intézményt, politikai pártot és bíróságot szankcionáltak a nem megfelelő adatkezelésért. A megbírságoltak között egy erdélyi érdekeltségű cég is van, a legtitokzatosabb romániai milliomos, a nagyváradi Teszári Zoltán nevéhez köthető Digi magyarországi leányvállata. A Digi Távközlési Szolgáltató kft.-re 288 ezer eurós bírságot szabtak ki, mert a cégnél bevezetett adatvédelmi intézkedéséket az ellenőrök nem találták megfelelőnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?