2017 októbere óta a legalacsonyabb szintre süllyedt az inflációs ráta

2017 októbere óta a legalacsonyabb szintre süllyedt az inflációs ráta - jelentette be hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataira hivatkozva Florin Cîţu pénzügyminiszter.

A tárcavezető szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) összes „riogató üzenetével” ellentétben, amelyek az „árak robbanására” és a „piaci áruhiányra” utalnak, „a piacon van megfelelő mennyiségű áru, és azok ára folyamatosan csökken”. „Sőt, szeptemberben az élelmiszerek és a nem élelmiszeripari termékek ára csökkent augusztushoz képest, ami azt jelenti, az inflációs ráta csökkent 2020 augusztusához képest” – jelentette ki Florin Cîţu.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn közölt adatai szerint az augusztusi 2,7 százalékról szeptemberben 2,5 százalékra mérséklődött az éves inflációs ráta Romániában. Az élelmiszerek 4,96 százalékkal drágultak, a nem élelmiszer jellegű iparcikkek 0,62%-kal, a szolgáltatások ára pedig 2,89%-kal nőtt. Tavaly szeptemberhez képest az idei kilencedik hónapban 2,5%-kal nőttek a fogyasztói árak. A harmonizált fogyasztói árindex alapján kiszámolt éves ráta szeptemberben 2,1% volt - mutat rá az INS közleménye.

A Román Nemzeti Bank (BNR) az idei év végére 2,7 százalékos, 2021-re pedig 2,5 százalékos inflációt valószínűsített legutóbbi jelentésében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?