Példaértékű gazdaságélénkítő támogatási programok indultak Sepsiszentgyörgyön

Az országban egyedülálló gazdaságélénkítő programokat indított a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, amely év végéig 15 millió lejjel támogatja a városban bejegyzett vállalkozásokat, ám a cégek részéről hozzáadandó önrészekkel együtt összesen 40 millió lejnyi beruházás valósulhat meg, mutattak rá a kezdeményezők. 

Miután a sepsiszentgyörgyi városháza megkapta a Versenytanács jóváhagyását, október 5-től, hétfőtől két de minimis jellegű támogatási programot hirdetett meg a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül, ezzel együtt összesen négy vállalkozásfejlesztő program működik a háromszéki megyeszékhelyen. 

Édler András, a kereskedelmi kamara elnöke az új programok ismertetésekor arra biztatta a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett és a városban működő kis és középvállalkozásokat, hogy éljenek a lehetőséggel. Rámutatott, hogy a támogatásokat néhány egyszerű és gyorsan kitölthető nyilatkozattal igényelhetik az érdeklődők, ám sietniük kell, mert szűkösek a jelentkezési határidők, ugyanis év végig el kell költeniük a teljes támogatási összeget. A pályázatok részletes leírását és az útmutatót https://www.ccicv.ro/municipiul-sfantu-gheorghe-programe-de-finantare-locale.html címen lehet tanulmányozni. 

„Covidos támogatás” a sepsiszentgyörgyi cégeknek

A Covid Minimis nevű programot ismertetve Édler András elmondta: ez minden sepsiszentgyörgyi székhelyű kis és középvállalkozásnak szól, amelyek legalább egyéves régiséggel rendelkeznek és a járvány miatt legalább 15 százalékkal csökkent a forgalmuk és profitjuk az elmúlt esztendő első félévéhez képest. 

Ezek a cégek legtöbb 50 ezer eurónyi támogatást kaphatnak utólagos finanszírozással és 50 százalékos önrésszel. Amennyiben a beruházáshoz szükséges eszközöket sepsiszentgyörgyi cégektől vásárolják meg, az önkormányzat megduplázza a támogatás összegét, magyarázta a kereskedelmi kamara elnöke. 

Édler András hozzátette: ezzel a támogatással egyrészt a sepsiszentgyörgyi vendéglátóipari egységeket (HORECA) célozzák meg. A szállodák és panziók befogadóképességük alapján, szobánként 500 eurót igényelhetnek, amely helyi beszerzés esetén megduplázható. A vendéglők belső terei és teraszaik mérete alapján, négyzetméterenként 50 euró támogatást kaphatnak, ami ugyancsak megduplázható. 

Minden más jellegű tevékenységet folytató, sepsiszentgyörgyi kis- és középvállalkozás, amelyet negatívan érintett a koronavírus járvány, alkalmazottai számának alapján fejenként 500 eurónyi támogatást igényelhet, és ez is megduplázható, ha az önkormányzati összeget és az önrészét más helyi cégeknél költi el, magyarázta Édler András, aki szerint, ha van olyan vállalkozás, amely mindhárom kategóriának megfelel, akkor minden kiírásra pályázhat. 

Édler András felhívta a figyelmet, hogy erre a pályázatra 2020. október 16-ig lehet benyújtani a kéréseket a kereskedelmi kamarához. Hozzátette, szűkös a határidő ám egyszerű a pályázati rendszer, mindössze néhány nyilatkozatot kell kitölteni, nem kell árajánlatokat beszerezni csak meg kell indokolni, hogy milyen beruházásokat terveznek. Szeretnék, ha a nyertes cégek már október végétől elindítanák a beszerzéseket és a program év végéig le is zárulna. 

Támogatják a Szépmezői Ipari Parkba betelepült cégek beruházásait

Miklós Zoltán, a szépmezői Ipari Park vezetője a második támogatási programot ismertetve elmondta: a sepsiszentgyörgyi önkormányzat célja, hogy ösztönözze a beruházásokat, amelyek által a helyi cégek megőrzik és megvédik a munkahelyeket és új állásokat hoznak létre. Rámutatott: az országban egyedüliként olyan gazdaságélénkítő programokat hirdetett az önkormányzat, amelyekkel a helyi vállalkozásokat segíti abban, hogy beruházásokat, fejlesztéseket végezzenek és ezek révén növekedjen a versenyképességük. 

Az önkormányzat által erre fordított 15 millió lejes keretösszeg az önrészekkel együtt 40 millió lejnyi helyi beruházást eredményezhet, de a bónuszlehetőség révén ez az összeg akár meg is duplázódhat, ha a kedvezményezettek helyi beszállítóknál költik el a támogatási összeget és az önrészt, amely így kizárólag a sepsiszentgyörgyi gazdaságba kerül be, helyi vállalkozókat segít és helyi munkahelyeket véd meg.  

Miklós Zoltán szerint a szépmezői Ipari Parkban területbérleti szerződéssel rendelkező cégek számára kiírt pályázat értelmében a kedvezményezettek 50 ezer eurót kaphatnak, amit ugyancsak megduplázhatnak, ha a pénzt helyben költik el. Ez esetben az önrész 75 százalékos, tehát a vállalkozásnak az önkormányzattól kapott minden egy lejhez még három lejt kell önrészként hozzátennie, így a program multiplikáló hatása négyszeres. 

Az igazgató szerint az ipari parkban építeni készülő vállalkozások számára kiváló lehetőség, hogy haladjanak a tervezett beruházásokkal. Esetükben a program támogatja nemcsak a beruházásokat, hanem az esetleges bontási munkálatokat vagy a közmű hálózatra való csatlakozás költségeit is. Erre a finanszírozási lehetőségre idén december 18-ig lehet a kéréseket benyújtani a kereskedelmi kamara sepsiszentgyörgyi székhelyére. 

Négy de minimis program működik Sepsiszentgyörgyön és jön az ötödik is

A sepsiszentgyörgyi önkormányzatnál a most indított kettő mellett nyolcadik éve működik az a program, amely által a helyi vállalkozók visszaigényelhetik ingatlanadójuk 33 százalékát, viszont a máshol bejegyzett cégek teljes adót fizetnek. Az adóemeléssel hét év alatt plusz ötmillió euró folyt be a városkasszába, a helyi cégek visszaigényeltek ebből 1,5 millió eurót, tehát a város 3,5 millió eurót nyert. A Sepsiszentgyörgyön ingatlanadót fizető cégek 72 százaléka nem helyi érdekeltségű. 

Ugyancsak évek óta működik az a de minimis program is, amely szerint az új beruházást megvalósító cégek a befektetés nagysága, az alkalmazottak száma és a tevékenység függvényében három évre kérhetnek adócsökkentést. 

Édler András bejelentette: az önkormányzat és a kereskedelmi kamara jelenleg dolgozik egy ötödik támogatási programon, amit hamarosan meghirdetnek. Ez olyan sepsiszentgyörgyi vállalkozásokat támogat majd, amelyek innovatív ötletet szeretnének életbe léptetni. Ez nem egy klasszikus start up program lesz, nem új vállalkozásokat finanszíroznak, hanem olyan működő cégeket, amelyek újszerű vállalkozási tevékenységet szeretnének megvalósítani, magyarázta. 

Kapcsolódók

Kimaradt?