Tartalékaikból élnek, 70-80 százalékos visszaesésről számolnak be a turisztikai ügynökségek

Csupán augusztusban 19 idegenforgalmi vállalkozás szűnt meg, pedig az volt az idei év legjobb hónapja, mindössze 30 százalékos visszaeséssel tavalyhoz képest.

Összesen 48 hazai idegenforgalmi ügynökség húzta le a rolót fél év alatt a járvány következtében. A Gazdasági, Energetikai és Vállalkozásügyi Minisztérium nyilvántartásai szerint az április és szeptember közti időszakban júniusban, illetve augusztusban dobta be a törölközőt a legtöbb ügynökség, 14 és 19.

Tavaly minimális számú turisztikai iroda adta vissza a működési engedélyét, voltak olyan hónapok, például április és július, amikor egyetlen egy sem. Az ágazat egyik legnagyobb cége, az Eximtur 8 irodáját zárta be idén, köztük a marosvásárhelyit, a nagyváradit, az aradit, a nagybányait és a nagyszebenit.

Törökország és a termélvíz

A talpon maradt turisztikai ügynökségek is nehéz helyzetben vannak, a túlélésért küzdenek. A Székelyföldön és Kolozsváron három irodát működtető Boomerangnál az idei forgalom legkevesebb 80 százalékkal marad el a tavalyitól. Jelenleg a külföldi úticélok közül Törökország a legnépszerűbb, egyrészt a szabad beutazásnak, másrészt pedig a közvetlen légi összeköttetésnek köszönhetően.

Belföldön a körutazások vannak felfutóban, s lenne igény a wellness turizmusra is, azonban a beltéri egységek egyelőre nem nyithatnak ki, a kültériek közül pedig már csak termálvizesek üzemelnek. A cégnél abban reménykednek, hogy a járványhelyzet nem tesz keresztbe a síszezonnak, mivel elég sok útjuk lenne Franciaországba és Bulgáriába.

“Azok evickélnek, akiknek voltak tartalékaik” – mondták a Maszolnak a kolozsvári kirendeltség munkatársai. Egy idegenforgalmi ügynökségnek egy sor fix kiadása van, melyekből nagyon korlátozott mértékben, 10-15 százalékkal lehet lefaragni, magyarázzák, ami lényegesen kevesebb annál, amennyivel az árbevétel csökkent.

“Nem is illene összehasonlítani az idei forgalmat a tavalyival, 70-80 százalékkal elmarad attól” – nyilatkozta Bánffy Béla, a Natura Travel igazgatója. Elmondása szerint a cég egy ideje a korábban felhalmozott tartalékaiból él, munka azonban van, a sok elmaradt utazás, az átütemezések átütemezése miatt.

Az utazóközönség kivár, a járványhelyzet alakulásától teszi függővé, hogy utazik-e majd. A bátrabbak Törökországba mennek, Félix-fürdőre, a szilágybagosi és tasnádi termálstrandokra, de van kereslet a hegyvidéki panziók iránt is.

2022-re tér magához az ágazat

Augusztusban, az utolsó hónapban, amelynek az adatai ismertek, a szálláshelyek 30 százalékkal kevesebb vendéget fogadtak, mint egy évvel korábban. A külföldiek száma minimális volt, mindössze 32 ezren érkeztek a határon túlról. A külföldön nyaraló romániak száma szintén brutálisan visszaesett, 73 százalékkal csökkent 2019-hez képest. A legnépszerűbb utazási célpont a tengerpart volt, ahol a turisták 29 százaléka nyaralt.

A londoni székhelyű Euromonitor piackutató cég becslései szerint idén a globális turizmus 50 és 61 százalék közötti értékkel esik vissza idén. Közép-Kelet-Európa országaiban az idegenforgalom várhatóan 2022-re éri el ismét a tavalyi szintet, Nyugaton több időbe fog telni, hogy az ágazat kilábaljon a válságból.

Kapcsolódók

Kimaradt?