Javult a gazdasági hangulat az EU-ban. És Romániában?

A március-áprilisi jelentős romlás után szeptemberben tovább javult a gazdasági hangulat az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt. Romániában szintén javulást mértek. 

Az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG EcFin) a honlapjára kedden felkerült adatok szerint a szeptemberi gazdasági hangulatindex (Economic Sentiment Indicator, ESI) augusztushoz képest szeptemberben 3,6 ponttal, 91,1 pontra nőtt az euróövezetben. Az Európai Unió 27 tagállamában pedig 3,4 ponttal 90,2 pontra emelkedett az ESI.  

Szeptemberre az ESI mindkét régióban behozta a március-áprilisban elszenvedett vesztesége mintegy 70 százalékát. Az euróövezetben javult a hangulat az iparban, a kereskedelemben, az építőiparban és a szolgáltatási szektorban.

A legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaságok mindegyikében  javulás volt tapasztalható, így például Olaszországan 8,4 ponttal,  Franciaországban 5,8 ponttal, Hollandiában 2,1 ponttal, Spanyolországan 1,6 ponttal, Németországban pedig 1,2 ponttal  emelkedett az ESI.

Romániában az ESI az augusztusi 86,6 pontról 88,8 pontra emelkedett szeptemberben. A foglalkoztatási hangulatindex 97,5 pontról 100,1 pontra nőtt. Az ipari mutató mínusz 5,9 pontról mínusz 6,1 pontra mélyült, a szolgáltatóipari pedig mínusz 20,1 pontról mínusz 12,4 pontra javult. A kiskereskedelem hangulati mutatója mínusz 1,8 pontról mínusz 1,6 pontra gyengült, az építőiparé az augusztusi mínusz 14,4 pontról mínusz 13,1 pontra erősödött.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?