Nőtt a munkanélküliség a második negyedévben

Csaknem 5,5 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta 2020 második negyedévében. Ez 1,1 százalékpontos növekedést jelent az előző negyedévhez képest – közölte az Országos Statisztikai Intézet.

Az adatok alapján a vizsgált időszakban a 20-64 éves lakosság foglalkoztatási rátája 70,5 százalékos volt, ez fél százalékponttal több, mint az Európa 2020-Stratégia keretében kitűzött 70 százalékos országos cél. Ugyanebben az időszakban Románia aktív népessége 8,900 millió embert számlált, ebből 8,5 millió foglalkoztatott, 482 ezer pedig munkanélküli. A fiatalok foglalkoztatottsági aránya 24,5 százalékos volt. 

A foglalkoztatottság nagyobb arányú volt a férfiaknál, mint a nőknél, illetve többen dolgoznak a városiak közül, mint vidéken. Nemek szerint a két munkanélküliségi ráta közötti különbség fél százalékpont – valamivel több a munkanélküli férfi mint nő.

Azon személyek száma, akik egyetlen órát sem dolgoztak a második negyedévben elérte a 841 ezret (a dolgozók csaknem 10 százalékát). Ez több mint négyszerese az első negyedévben regisztráltnak, és több mint hét-szerese a tavalyi második negyedévben jegyzettnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?