Máramarosi gyárban készült védőmaszk veszi fel a harcot a kínai árudömpinggel

Havonta 50 millió maszk készül az egyetlen hazai gyártó magyarláposi üzemében.

Immár országszerte kapható az egyetlen hazai gyártmányú védőmaszk, mely Erdélyben készül. A Dr.Albert márkanévvel forgalmazott termékeket egy sor gyógyszertár-hálózat és áruházlánc forgalmazza. A gyártó a Taparo csoporthoz tartozó Techtex kft., melynek két gyára van, a Nagyvárad melletti Fugyivásárhelyen és a máramarosi Magyarláposon.

A maszkok utóbbiban készülnek. A gyártás áprilisban kezdődött, s időbe tellett, amíg felfuttatták a termelést. Júliusban még csak havi 15 millió maszkot gyártottak, a nyár végére ez a mennyiség 30 millióra nőtt, jelenleg pedig 50 milliónál tartanak.

Folyamatban van egy új üzem építése Nagybányán. A magyarláposi részleggel együtt a teljes beruházás értéke 20 millió euró, melyből 14 milliót banki hitelből fedeztek. A maszkok alapanyaga is a Techtexnél készül.

300 millió négyzetméter orvosi textília

A Dr.Albert orvosi maszkok háromrétegűek, 30 és 50 darabos csomagokban forgalmazzák őket, gyerekméretben is kaphatók. A cég gyárt a vírusokkal és baktériumokkal szemben nagyobb védettséget biztosító FFP 2 típusú maszkokat is, valamint egyszer használatos egészségügyi kezeslábasokat, köpenyeket, lepedőket, sapkákat, pelenkákat, nedves törlőkendőket és gumikesztyűket. A jelenlegi termelési kapacitás éves szinten, a maszkok mellett 300 millió négyzetméter orvosi célú textília, 4 millió köpeny és kezeslábas, 30 millió sebészsapka, 15 millió pelenka és 1 millió csomag törlőkendő legyártását teszi lehetővé.

A vállalatvezetés célja, hogy a Techtex egy regionális jelentőségű orvosi védőfelszerelés gyártóvá váljon. A folyamatban levő beruházás eredményeként a cég más, hasonló termékeket gyártó vállalatokat is el tud majd látni alapanyaggal. A legnagyobb tételű rendelést eddig az egészégügyi minisztériumtól kapta a Techtex, mely 5 millió maszkot vásárolt a helyhatósági választásokra.

Korábban idehaza nem készültek orvosi maszkok, a teljes hazai igényt kínai importból fedezték. Ez a járvány kezdetét követően súlyos ellátási nehézségeket okozott, mivel a kereslet ugrásszerűen, szinte egyik napról a másikra megnőtt, ugyanakkor a szállítás, a beveezetett korlátozó intézkedések miatt problematikussá vált. Ennek volt a következménye, hogy márciusban megugrott a maszkok ára, ám időközben jelentősen mérséklődött.

Az 1 700 alkalmazottat foglalkoztató Taparo fő profilja a bútorgyártás, a cég az IKEA egyik legfontosabb hazai beszállítója.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?