Sic transit gloria vini: árverezik a csődbe ment Murfatlar vagyonát

Néhány évvel ezelőtt még a legnagyobb hazai bortermelő volt a dobrudzsai borászat.

Október 8-án elárverezik a néhány éve még a legnagyobb hazai bortermelőnek számító Murfatlar javait. Az aktívumok legértékesebb darabja a névadó településen található borpince, melynek kikiáltási ára 10,3 millió euró plusz áfa. Eladó az egykori borászat 370 hektáros szőlő ültetvénye is, 2,9 millió euróért. Kalapács alá kerül 500 ezer palack bor is. Ha az első árverés nem sikerrel, hat héten keresztül, minden csütörtökön megismétlik majd.

Fénykorában a Murfatlar több mint 3 ezer hektáron gazdálkodott. Egy évtizeddel ezelőtt a dobrudzsai cég még a legnagyobb hazai borkombinát volt, 25 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett. Főleg fehér borokat állított elő, legismertebb márkái a Zestrea Murfatlar és a Lacrima lui Ovidiu voltak.

Lejtmenet és botrányok

A Murfatlar pénzügyi gondjai az előző gazdasági válság idején kezdődtek. 2011-ben minden idők legnagyobb, 139,7 millió lejes árbevételét érte el a pincészet, ám a nyeresége kicsi, mindössze 887 ezer lej volt. Akkoriban még 200-nál többen dolgoztak a Murfatlarnál. Egy évre rá a vállalat fizetésképtelenné vált és csődvédelmet kért. 133,8 millió lejes árbevételével ekkor még mindig az ország legnagyobb borászata volt, a profitja azonban 377 ezer lejre csökkent. Az igazán nagy bajok 2013-ban köszöntöttek be, amikor 129,6 millió lejes forgalom mellett 103 milliós veszteséggel zárta az évet.

Az elmúlt években a Murfatlar neve főleg botrányok kapcsán került be a sajtóba. 2016-ban a cég több társtulajdonosát őrizetbe vették egy 132 millió eurós adócsalás gyanújával. Ugyanazon évben kitudódott, hogy a cég Lacrima lui Ovidiu márkanevű, prémium kategóriás termékeként silány minőségű spanyol bort forgalmaznak.

A kesztyűt végül 2018-ban dobták be. A csőd évében a Murfatlarnak már csak 25,4 millió lej árbevétele volt, ami az ötödét sem tette ki a hét évvel korábbinak, az alkalmazottak száma pedig 30 főre csökkent.

A hazai borászat az elmúlt néhány évben lendületesen fejlődött, minőségileg és mennyiségileg egyaránt. A jelenlegi piacvezető a Temes megyei Rékáson székelő pincészet, a Cramele Recaș Rt., 199 millió lejes tavalyi árbevétellel. Az 1991-ben létrehozott pincészet számára valódi sikertörténet az elmúlt évtized, hiszen 2010-es forgalma még csak 49 millió lej volt. Az ország második legnagyobb borászata szintén erdélyi, a Küküllő-menti borokat előállító Zsidve (Jidvei) kft., 2019-es árbevétele közel 192 millió lej volt.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?