Az RMDSZ ragaszkodik a törvényben előírt 40 százalékos nyugdíjemeléshez

Az RMDSZ a 40 százalékos nyugdíjemelés megtartása mellett fog szavazni a parlamentben a költségvetés-kiigazításról szóló sürgősségi rendelet kedd délután kezdődő vitáján. Ám előfordulhat, hogy kvórumhiány miatt a két ház együttes ülése elmarad.

Mint korábban írtuk, a parlament költségvetési szakbizottságai az egy héttel ezelőtti ülésükön módosításokkal fogadták el a költségvetés-kiigazításról szóló rendeletet. Az egyik módosítás hatályon kívül helyezi a nyugdíjak mindössze 14 százalékos emelését előíró cikkelyt. Ha ezt kedd délután a parlament megszavazza, hatályban marad a nyugdíjtörvény, amely szerint 40 százalékkal nő a nyugdíjpont értéke.

„Van egy törvény, amely szerint a nyugdíjpontnak szeptembertől 40 százalékkal kell emelkednie. Mi következetesen azt kérjük, hogy kormány igenis keresse meg a nyugdíjemeléshez szükséges forrásokat” – ismertette az RMDSZ parlamenti frakciójának álláspontját Csép Andrea képviselő.

A politikus emlékeztetett: a kormány sürgősségi rendelete a költségvetés-kiigazításról módosította a nyugdíjtörvényt, és mindössze 14 százalékos emelés írt elő szeptembertől. Ezt azt jelenti, hogy a nyugdíjpont értéke 177 lejjel nőtt augusztushoz képest – magyarázta Csép Andrea. Kérdésünkre elmondta: a 40 százalékos nyugdíjemelés év végéig további 8,5 milliárd lejes pluszkiadást jelentene.

A képviselő alkotmányos szempontból aggályosnak nevezte, hogy a kormány sürgősségi rendelettel módosított egy sarkalatos jogszabályt, azaz a nyugdíjtörvényt. „Elképzelhető, hogy alkotmányellenes a sürgősségi rendeletnek az a cikkelye, amely mindössze 14 százalékos emelést ír elő a sarkalatos törvényben rögzített 40 százalék helyett” – részletezte.

Mint ismert, a Román Nemzeti Bank friss elemzése szerint a nyugdíjpont 40 százalékos emelése 2021-ben 11 százalék fölé növelné a GDP-arányos költségvetési hiányt, ami rendszerszintű kockázatot jelent Románia számára, és a Költségvetési Tanács is ellenzi ezt az intézkedést.

Arra a kérdésünkre, hogy figyelembe veszi-e mindezt az RMDSZ a szavazáskor, a képviselő kijelentette: „Természetesen a nyugdíjemelés fenntarthatósága is fontos, de egy felelős kormánynak meg kell találnia a forrásokat. Nem hatszoros áron kell közbeszerzésekkel maszkokat vásárolni, a nyugdíjakra kell fordítani a kidobott pénzt” – jelentette ki.

Csép Andrea hangsúlyozta, a nyugdíj nem értékálló, a vásárlóereje folyamatosan csökken. Ezért a kormánynak meg kell keresnie módját annak, hogy az idős személyek minimális életfeltételeit biztosítsa. Emlékeztetett arra, hogy a 40 százalékos előíró törvényt tavaly a jelenleg kormányzó Nemzeti Liberális Párt is megszavazta és az államfő is kihirdette, de egy sürgősségi rendelettel kitolták a hatályba lépésének időpontját.

Lehet, hogy nem lesz kvórum

Csép Andrea elmondta, az RMDSZ a nyugdíjemelésről szóló a cikkelyt hatályon kívül helyezése mellett a költségvetés-kiigazításról szóló rendelet más előírásait is módosítaná. A kormány jelentősen megvágta a megyei gyermekjogvédelmi hatóságok idei költségvetését, a Hargita megyei intézménynél például már kifogytak a pénzből, és erre szerinte megoldást kell találni.

A képviselő elképzelhetőnek nevezte, hogy a módosításra szoruló cikkelyek nagy száma miatt a parlament délután úgy dönt: a sürgősségi rendeletet visszaküldik „néhány órára” újratárgyalásra a költségvetési szakbizottságokhoz. Ám Csép Andrea szerint még az is előfordulhat, hogy a két ház együttes ülésén nem lesz kvórum, így a szavazás elmarad.

Ludovic Orban miniszterelnök korábban bejelentette: ha a parlament megtartja a 40 százalékos nyugdíjemelést, azaz kiiktatja a sürgősségi rendeletből a 14 százalékos emelést előírő cikkelyt, a kormány az alkotmánybírósághoz fordul.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?