Bejártuk a Brassó-Vidombáki Nemzetközi Repülőteret (GALÉRIA)

Egyre jobban körvonalazódik a Brassó-Vidombáki Nemzetközi Repülőtér, hiszen miután tavaly megtört a jég a finanszírozás tekintetében, jelenleg nagy ütemben zajlik az építkezés, akár jövő év végére fel és leszállhatnak az első repülőgépek.

A háromszéki és brassó megyei önkormányzati vezetők hétfőn terepszemlére hívták a két megye újságíróit. Adrian Veștea Brassó Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor háromszéki tanácselnök, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi és George Scripcaru brassói polgármesterek és Kovács Attila az RMDSZ Brassó megyei elnöke és megyei tanácstag vezettek körbe az építkezés helyszínén. 

Kisrepülőgép és juhnyáj a reptér mellett

A vidombáki terepszemlére érkező háromszéki és brassói újságírók a repülőtereken megszokott szigor mellett léphettek be. A reptér hatalmas területét védőkerítés övezi, a kapunál rendőr írja fel az érkezők nevét. Ellenőrzésünk közben közvetlen a kapu előtt egy kisrepülőgép szállt le a mezőn, majd néhány percre rá egy juhnyájat tereltek át ugyanott. Az építkezés ütemét látva ezeket akár már jövő évben felválthatják a repülőtérre érkező vagy onnan távozó autók.

Miután lezajlott a beléptetési procedúra, újra autóba ültünk és a majdani repülő kifutópályára ráhajtva közelítettük meg az utasterminál épületét. Ott láthatósági mellényt és védősisakot adtak minden látogatónak és az építkezést vezető mérnök munkavédelmi szabályok ismertetését követően vezetett körbe.   

Rövid távon egy millió utassal számolnak 

A terepszemlén Jakab István Barna repülőmérnökhöz, a reptér építésének projektmenedzseréhez csatlakoztunk, aki lapunknak elmondta: a légi kikötő kétemeletes utasterminálja 12 400 négyzetméter, ami számításaik szerint évi egymillió utas kiszolgálására elegendő, de az épületet úgy tervezték, hogy néhány év múlva, amikor meghaladják az egymilliós utas kapacitást, könnyedén ki lehessen bővíteni. 

A terminál mellett fekszik a már 2014-ben megépített kifutópálya, a gurulóút és a parkoló, ahol egy időben három repülő tud elhelyezkedni. A terminál alagsorában technikai helységeket rendeznek be, illetve ott világítják át és osztályozzák a csomagokat. A földszinten zajlik majd az utasfelvétel (check in), illetve két kapun zajlik a belföldi járatok érkezése és indulása. Az első emeletről lehet megközelíteni majd a nemzetközi járatok érkezési és indulási kapuit. Emellett az épületben lesznek várótermek, vendéglátó egységek és egyéb hatósági és kereskedelmi felületek.

Romániában egyedi virtuális irányítótorony vezérli a repülőgépeket

Jakab István Barna rámutatott: teljesen újszerű lesz a vidombáki repülőtér légi irányítása, amely nem egy klasszikus irányítótoronyból áll, hanem korszerű és biztonságos kamera és rádiónavigációs rendszerből, amelynek bevezetését egyaránt szorgalmazzák a hazai és az európai légügyi hatóságok a ROMATSA és az Eurocontrol. A repülőmérnök szerint már más hazai repülőterek, így a kolozsvári, szebeni is jelezte, hogy szívesen együttműködnének abban, hogy a Brassóban megépülő virtuális légi irányító központ lássa el a térség más repülőtereinek légi irányítását is.

A vidombáki reptér építésének projekt menedzsere szerint az épülő brassói repülőtér már felkeltette a légitársaságok figyelmét, hiszen ők is követik, hogy hány személy utazik a térségből repülővel és tudják, hogy mekkora potenciál rejlik a vidombáki légi kikötőben, ezért már több társaság is jelezte, hogy indítana járatokat. A szakember hozzátette, várhatóan 15-20 járat indul majd Brassóból a legnépszerűbb európai célpontok felé, ezek azonban nem egy időben, hanem fokozatosan fognak beindulni.

Az építkezéssel párhuzamosan dolgoznak a repülőtér engedélyeztetésével és egyéb adminisztratív feladatokkal, hogy a megépülést követően mihamarabb fogadhassák az első repülőgépeket. Jakab István Barna szerint újdonságnak számít Romániában az is, hogy az indulás után egy erre szakosodott cégnek adnák haszonbérbe a vidombáki repülőtér működtetését, így a működtető egyrészt leveszi az önkormányzat válláról az anyagi terhet, másrészt hozza a kapcsolati tőkéjét, ezáltal a légitársaságokat is, és biztosítja a megfelelő működtetést és a gyors fejlődést.

A reptér lendületet adhat a brassói és háromszéki gazdaságnak, turista és áruforgalomnak

Miután a Brassó megyei önkormányzat hosszú évekig bukaresti ellenszélben próbálta előre vinni az ügyet, tavaly megtört a jég és a háromszéki RMDSZ-es elöljárók lobbijának köszönhetően a román kormány első ízben nyújtott anyagi támogatást az építkezéshez, idén pedig több mint 60 millió lejes kormánytámogatást kaptak az építkezéshez, így még nem kellett hozzányúlni a Brassó megyei önkormányzat által tavaly felvett 200 millió lejes hitelhez, számolt be hétfőn az épülő repülőtéren tartott terepszemlén Adrian Veștea Brassó megyei tanácselnök. Hozzátette: az egészségügyi minisztérium napokban megjelent rendelete értelmében a vidombáki légi kikötő közelében épül meg a regionális kórház, amely kiszolgálja Kovászna és Hargita megyéket, továbbá szerződést kötöttek a Román Vasúttársasággal (CFR), hogy megépítik a Brassó és vidombáki repülőtér közti vasúti vonalat is.  

Az együttműködés a kulcsszó, hiszen Háromszéknek érdeke, hogy mihamarabb megépüljön a repülőtér, mivel köztudott, hogy egy ilyen létesítmény 60 kilométeres körzetében fellendül a gazdaság és a turizmus, tette hozzá Tamás Sándor háromszéki tanácselnök. Emlékeztetett, Kovászna Megye Tanácsa elkezdte az erdővidéki úthálózat teljes körű felújítását és a Brassó megyei önkormányzat is tartotta a szavát, hiszen a brassói részen is építik már az utat, amely által Erdővidéket megnyitják Brassó és Kolozsvár irányába. A térséget érintő másik nagy infrastrukturális beruházás a Háromszéket is átszelő Brassó-Bákó 160 kilométeres autópálya, amelynek jelenleg zajlik  a tervezése.

„A mai nap száma 38. Pontosan ennyi perc alatt értünk Sepsiszentgyörgy belvárosából az épülő vidombáki repülőtérhez és az az idő csak rövidülni fog” – tette hozzá Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere felhívta a figyelmet, hogy ennyi idő alatt jelenleg sem Bukarest, sem Budapest központjából nem lehet elérni a legközelebbi repülőteret. Antal Árpád arra is rámutatott, hogy a háromszéki és brassói önkormányzati vezetők abban állapodtak meg, hogy megépülése után a légi kikötőben biztosítják a többnyelvűséget, így a román, angol, német mellett magyarul is lehet majd tájékozódni a létesítményben.

Kapcsolódók

Kimaradt?