Az áruházláncoknál létesül a legtöbb új munkahely Romániában

A legtöbb embert a temesvári székhelyű Profi Rom Food alkalmazta tavaly.

4,99 millió fő dolgozott 2019 végén a versenyszférában idehaza, körülbelül 150 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A valóságban ennél több új munkahely jött létre, de ezzel párhuzamosan szűntek is meg állások.

Akárcsak az elmúlt években, tavaly is a kiskereskedelemben nőtt leginkább az alkalmazottak száma, azon belül is a legagresszívebben terjeszkedő áruházláncoknál. A legnagyobb hazai szupermarket hálózatot működtető, temesvári székhelyű Profi Rom Food munkatársainak a száma 2 699 fővel nőtt, 16 277-re.

A második helyre a német diszkont lánc, a Lidl került, mely 1 937 munkahelyet hozott létre. Ezernél többel szaporodott az alkalmazottak száma az SSG Select Solutions őrző-védő cégnél (1 189) és egy húsipari nagyvállalatnál, a szintén temesvári székhelyű Smithfield Romániánál (1 168).

Papíron a Chimcomplex Borzești vegyipari kombinátnál is sok új munkahely jött létre, 1 164, azonban ez nagyrészt annak a következménye, hogy a vállalat bekebelezte a korábbi konkurens Oltchim egy részét, annak alkalmazottaival egyetemben. Ugyanazon ok miatt ugrott meg az alkalmazottak száma 681 fővel a Vodafone-nál, a telekommunikációs vállalat ugyanis felvásárolta a UPC-t.

A 20 legnagyobb munkahelyteremtő között további három erdélyi cég van: a marosvásárhelyi Delgaz Grid (620 munkahely), a máramarosi alumínium feldolgozó Universal Alloy (524) és a szászsebesi Kronospan Trading (478).

A listán olyan multinacionális nagyvállalatok szerepelnek mint az Amazon (867), a Ford (840), a Rewe (542), mely a Penny Market áruházak tulajdonosa, valamint a hazai McDonald’s éttermeket működtető Premier Restaurants (465). Az Amazonnak szoftverfejlesztő központja van Bukarestben és Iași-ban. A legnagyobb romániai háztartási gépgyártó, az Arctic, új mosógépgyárába vett fel 471 személyt.

A húsz legnagyobb munkahelyeteremtő cégnél 17 170 állás jött létre tavaly, ami az országos gyarapodás 11,5 százalékának felel meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?