Kezd magához térni a romániai munkaerőpiac

Az interneten meghirdetett állások száma meghaladta a járvány kitörése előtti szintet.

Tizenégyezernél is több új álláshirdetést töltöttek fel szeptember első felében az ország legnagyobb internetes munkaközvetítő portáljára, az ejobs.ro-ra. Ez nem csupán az elmúlt hónapok álláskínálatánál több, de meghaladja a járvány hazai kitörése előtti, januári és februári szintet is, s kevéssel marad csak el a tavaly szeptemberitől.

„Szeptember, és általában az őszi hónapok a legmozgalmasabb időszakot jelentik a munkaerőpiacon. Számítottunk rá, hogy nőni fog az állásajánlatok száma, de nem ilyen mértékben. Nem gondoltuk, hogy túl fogjuk szárnyalni januárt és februárt, amikor még senki sem sejtette, hogy mi következik, a vállalatok nagyban alkalmaztak” – nyilatkozta Bogdan Badea, az eJobs Románia vezérigazgatója.

A legnagyobb kereslet értékesítési munkatársakra van, több mint 4 000 ilyen állás vár betöltésre. A szállítási és logisztikai szektorba is sok dolgozót keresnek. Egészségügyi munkakörben 1 600, telefonközpontokban pedig 1 500 állást lehet elfoglalni. A legtöbb állásajánlat Bukarestben van, majd Kolozsvár, Brassó, Temesvár, Constanța, Iași és Nagyszeben következik.

Nagyon sokan keresnek állást

Az álláskeresők szintén nagyon aktívak. Szeptember első két hetében 610 ezer pályázat futott be a svájci Ringier tulajdonában levő internetes platformon meghirdetett körülbelül 25 ezer munkahelyre. Úgy tűnik, hogy megdőlhet a júliusban felállított rekord, amikor a portálon 1,2 millió jelentkezést regisztráltak. A korábbi rekordot 2020 januárja jelentetette, amikor az álláskeresések száma első alkalommal haladta meg az 1 milliót. 2019-ben 9,5 millió pályázatot töltöttek fel az álláskeresők az eJobson meghirdetett munkahelyekre.

A Munkaügyi és Szociális Minisztérium adatai szerint júliusban 284 ezer volt a nyilvántartásba vett munkanélküliek száma. Az Országos Statisztikai Intézet (INSSE) 484 ezer állástalanról tud. Az adatok közti jelentős eltérés magyarázata az, hogy a két intézmény eltérő módszertan alkalmaz. A munkanélküliek valós száma minden bizonnyal lényegesen nagyobb az INSSE által közölt értéknél is, jelentős részük ugyanis semmiféle nyilvántartásban nem szerepel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?