Autópálya-határátkelő autók nélkül: minimális a forgalom Bors II-nél

Ritkán téved személygépkocsi a második román-magyar autópálya-határátkelőhöz, ami nem is csoda: a román oldalon a sztrádaszakasz csak 5,35 km, a térképeken nincs rajta, a GPS nem mutatja, még a Google Earth-ön sem látszik a Bors II.

Az út olyan kihalt, mintha karácsony első napjának reggele volna, pedig egy nyáriasan meleg szeptemberi délelőttön repesztünk a sztrádán. Égen-földön sehol egy jármű, sem menetirányban, sem szemből. Az út menti pihenőhelyen parkol pár kamion, a Bors II határátkelőhely előtt pedig vagy egy tucat nyerges vontató vár, hogy sorra kerüljön.

Egy nappal korábban, a néhány kilométerre levő borsi határállomáson körülbelül 10 percet vártunk rá, hogy beléphessünk Magyarország területére, itt azonban a miénken kívül egyetlen személygépkocsi vagy busz sincs, nem is üzemel csak egy-egy sáv, mindkét irányban. Kamionok használják az új átkelőt, mondja a szolgálatos román határőr, személyautók azonban minimális számban.

Ez nem is csoda, elvégre a meglétéről javarészt csak a környékbeliek tudnak. A térképeken nem szerepel, a GPS egyelőre nem tud a meglétéről, még a Google Earth-ön sem látható. A teherforgalom számára áldás, hogy megnyílt, tehermentesíti a borsi határátkelőt, ahol nem ritka, hogy százával sorakoznak kamionok a határ mindkét oldalán, előfordul, hogy hat-hét óra a várakozási idő.

80 a 415-ből

A Bors II nevű határátkelőhelyet szeptember 4-én nyitotta meg Szíjjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter román kollégái, Bogdan Aurescu külügyminiszter és Lucian Bode szállításügyi miniszter társaságában. Nagyváradtól északra fekszik, a magyarországi M4-es autópályát hivatott összekapcsolni az A3-nak nevezett majdani észak-erdélyi sztrádával. A Bors II felé tartók utóbbinak egyelőre egy 5,35 kilométeres szakaszát használhatják, melyre Bihar és Kügypuszta között lehet felhajtani.

A pályaszakaszt egy öt cégből álló konzorcium 145,663 millió lejért építette meg, mely összeghez hozzáadódik az áfa. A magyar oldalon egy 29,5 kilométeres szakasszal Berettyóújfaluig lehet eljutni. A magyar oldalon egy le- és felhajtó van, Váncsod és Gáborján között. Bors II a tizenkettedik közúti átkelő a román-magyar határon, s a második autópálya-határátkelő.  

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) honlapján elérhető interaktív térkép adatai szerint az államhatár és Kolozsvár között csupán három rövidebb pályaszakasz megépítésére kötötték meg a szerződést – írja az MTI. A 28,55 kilométeres Bihar – Bisztraterebes szakaszt román-szlovák konzorcium, a 13,55 kilométeres Berettyószéplak – Szilágynagyfalu, valamint a 12,24 kilométeres Vaskapu – Magyarzsombor szakaszt török cég építheti. A közbeeső 26,35 kilométeres Bisztraterebes – Berettyószéplak szakaszon októberig várják a pályázatokat, a 41 kilométeres Szilágynagyfalu – Vaskapu szakaszon (mely a Meszes hegység alatti alagutat is tartalmazza) a pályáztatás előkészítése zajlik, a 30,06 kilométeres Magyarzsombor-Magyarnádas szakaszon pedig szeptember második felére ígérik a győztes pályázó megnevezését. A CNAIR forgatókönyve szerint 2025-ben lehet autópályán eljutni a Nagykereki – Bors II határátkelőhelytől Marosvásárhelyre.

A Brassótól egykor majd a borsi határátkelőig húzódó észak-erdélyi sztráda kivitelezési munkálatai 2004-ben kezdődtek, az első, Torda és Gyalu közötti szakaszt 2009-ben adták át. A tervezett, több mint 400 km-ből mostanáig kevesebb, mint 80 készült el. 

A legrosszabb a helyzet Biharban, ahol a közelmúltban átadott 5,35 km-es szakaszon kívül csak egy viadukt épült meg, Berettyószéplak közelében. A Terebes és Bihar közötti 28,55 kilométeres szakasz a tervezési fázisban van, míg a 26,35 kilométeres Terebes- Berettyószéplak szakaszra újabb versenytárgyalást írtak ki.

Az eredeti tervek szerint a teljes sztrádának 2012-re kellett volna elkészülnie. Mivel ez a választási kampány hevében hangzott el, valószínűleg Adrian Năstase akkori miniszterelnök akkor sem gondolta komolyan, amikor a száján kiejtette.

Kapcsolódók

Kimaradt?