Felére csökkent a székelyföldi pityóka termelői ára

Idén is jól termett a háromszéki krumpli, ám a gazdák fékezik a pityókaszedés ütemét, abban bízva, hogy a következőkben a jelenleginél jobb árat kaphatnak terményükért.

A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Könczei Csaba szerint a háromszéki krumpliért jelenleg 45-50 banit kínálnak a felvásárlók, miközben tavaly ilyenkor 1,20 baniért tudták eladni, tavalyelőtt szeptemberben pedig 1 lej volt a háromszéki burgonya termelői ára.

Könczei Csaba szerint a jelenlegi 45-50 banis ár éppen csak fedezi az előállítási költségeket és kismértékű jövedelmet biztosít a gazdáknak. Hozzátette: a hozam tekintetében nem panaszkodhatnak a háromszéki gazdák, hiszen hektáronként átlag 22-23 tonna pityókát tudnak kiszedni, természetesen van, aki akár a 27-28 tonnát is megtermeli.  

A háromszéki agráradminisztráció vezetője szerint az alacsony felvásárlási ár mellett az érdeklődés is alacsony a székelyföldi pityóka iránt, ami egyrészt azzal magyarázható, hogy a vendéglátóipar a korábbinál visszafogottabban vásárol alapanyagot, mivel a koronavírus-járvány és az óvintézkedések csak fél gőzzel tud működni, másrészt a többi krumplitermesztő országban is jó lett a termés, így nagy a piaci kínálat. 

Könczei Csaba szerint mindezek miatt a háromszéki gazdák lelassították a pityókaszedés ütemét abban bízva, hogy később jobb árat kaphatnak a terményükért, jelenleg csak annyit szednek ki a földből, amennyit el tudnak adni vagy raktározni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?