Önkormányzati roncsautóprogram indul Sepsiszentgyörgyön

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat felvásárolná az útszélen hányódó régi autókat, és a városban levásárolható értékjegyet adna a tulajdonosoknak. Remények szerint ezzel az akcióval legalább ezer olyan régi autótól szabadítanák fel a parkolóhelyeket, és ezáltal javítanák a városképet is.

Antal Árpád polgármester közlése szerint a napokban bocsátják közvitára a sepsiszentgyörgyi önkormányzat saját „roncsautóprogramját”, amely az országos programhoz hasonló. Ám a régi autó leadásakor kapott 3000 lejes értékjegyet nem kötelező új jármű vásárlására fordítani, hanem bármire el lehet költeni, azzal a feltétellel, hogy Sepsiszentgyörgyön vásároljanak terméket vagy szolgáltatást, például egy jó minőségű biciklit, mondta el az elöljáró.   

Antal Árpád szerint csak azokat a régi autókat vásárolná fel az önkormányzat, melyek már legalább tíz éve Sepsiszentgyörgyön vannak beíratva. Azért szabják ezt a feltételt, hogy ne történhessen meg, hogy a támogatás hírére más településről elkezdik átíratni Sepsiszentgyörgyre a roncsautókat, magyarázta a polgármester.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat számításai szerint a helyi roncsautóprogram által néhány év alatt legalább ezerrel csökken a közterületen elhagyott régi autók száma, ez pedig jelentős számú parkolóhelyet jelentene a városban, ahol jelenleg gondot okoz a túlméretezett autópark és a kevés parkolóhely.

Sepsiszentgyörgyön tavaly több húszezer autó szerepelt a nyilvántartásban, a gépkocsik száma az elmúlt öt év alatt több mint háromezerrel nőtt, mutatott rá Antal Árpád. 

Kapcsolódók

Kimaradt?