Az első hét hónapban 14,9 százalékkal csökkent a román ipari termelés

Az első hét hónapban a nyers adatok szerint 14,9 százalékkal csökkent a román ipari termelés a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a csökkenés 15,7 százalék volt a vizsgált időszakban. A nyers adatok szerinti csökkenés a feldolgozóipar 16,5 százalékos visszaesésének tulajdonítható, de a bányaipar teljesítménye is 11 százalékkal romlott, a villamos-, hőenergia és gáz termelése, illetve szolgáltatása is 6,2 százalékkal csökkent.

Júniushoz képest ugyanakkor az ipari termelés 8 százalékkal nőtt júliusban a nyers adatok szerint, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 3,3 százalék volt. A tavaly júliusihoz mérten viszont az ipari termelés a nyers adatok szerint 6,5 százalékkal, a kiigazított érték szerint 9,9 százalékkal esett vissza.

Az első hét hónapban az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 12,8 százalékkal csökkent. A statisztikai intézet szintén hétfőn közölte, hogy az új ipari megrendelések 12,7 százalékkal csökkentek az első hét hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten. Júliusban a tavalyi hetedik hónaphoz képest az új megrendelések 4,7 százalékkal csökkentek, ugyanakkor júniushoz mérten 8,8 százalékkal nőttek.

Kapcsolódók

Kimaradt?