Válság idején is jól megy a bankoknak: alig maradt el az első féléves profitjuk a tavalyitól

Válság ide vagy oda, a bankszektor első féléves profitja csak minimális mértékben maradt el a tavalyitól.

Alig van olyan gazdasági ágazat, mely ne szenvedné meg a járvány gerjesztette gazdasági válságot, ám a bankszektor eme szerencsés kevesek egyike. Az első félévben a romániai hitelintézetek 3,29 milliárd lej nyereséget értek el, a nettó profit összértéke pedig 2,74 milliárd lej volt. Ez elhanyagolható összeggel marad csak el a tavalyi első félév 2,77 milliárdos eredményétől.

A hazai piacon jelen levő 33 bank közül 23 volt nyereséges, ezen a téren a helyzet 2018 óta lényegében változatlan. A tíz deficites hitelintézet az év első hat hónapjában 91,5 millió lej veszteséget hozott össze, ami lényegesen kedvezőbb a tavalyi 771,8 milliós mínusznál.

A teljes ágazati nyereség 95,3 százalékán a tíz legnagyobb pénzintézet osztozik. A legnagyobb, 607,4 millió lejes profitot a kolozsvári székhelyű piacvezető, a Transilvania Bank érte el. Ez 28,4 százalékkal kevesebb, mint a 2019 azonos időszakában realizált nyereség. A második legnagyobb hazai hitelintézet, a Román Kereskedelmi Bank (BCR) féléves profitja 498,9 millió lej. Tavaly a BCR veszteséggel zárta az első félévet. További öt pénzintézet ért el 100 millió lejt meghaladó profitot: a BRD 405, az ING 320, az Unicredit 298, a Raiffeisen 280, a CEC Bank pedig 184,4 millió lejeset.

A kilencedik legnagyobb profitot az aktívumok alapján felállított rangsorban is kilencedik helyen álló OTP könyvelte el. A magyar tulajdonban levő bank nettó nyeresége 17 millió lej volt, ami 68 százalékkal marad el a tavalyi év eredményétől. Az OTP-csoport féléves jelentése szerint a romániai leányvállalat profitjának tetemes méretű csökkenése a koronavírus járvány közvetett következménye.

A bankok fő bevételi forrása a hitelek formájában kihelyezett összegek kamata. Az első félévben 9,67 milliárd lejt tett ki a romániai bankok kamatbevétele, 5,4 százalékkal többet, mint 2019-ben. Az ügyfelek bankbetétei után kifizetett kamat összege lényegesen kisebb értékű volt, csupán 1,96 milliárd lej.

A bankoknak tehát közel ötször akkora bevételük volt a hitelek után, mint amennyit a betéteseknek kamatként kifizettek. A Román Nemzeti Bank (BNR) legfrissebb jelentése a hazai bankrendszer egyik sajátosságaként említi et az aránytalanságot. Szakemberek arra számítanak, hogy az elkövetkező időszakban csökkeni fognak a bankok kamatokból származó bevételei, mivel sok adós késve fogja ezeket befizetni. 

Kapcsolódók

Kimaradt?