Adóbehajtásban az Európai Unió sereghajtója Románia

Az adóhivatal alacsony hatékonysága miatt a cégek által befizetendő adó egyharmadát nem sikerül behajtani.

Csillagászati magasságokba szökhet idén a költségvetési hiány, azonban az államkasszába továbbra is a tervezettnél kevesebb pénz folyik be az áfából. Az adóbehajtás hatékonyságának tekintetében Románia továbbra is az Európai Unió leggyengébben teljesítő tagállama, a tervezett és a valós adóbevételek közti különbség nálunk három és félszerese az uniós átlagnak.

Az Európai Bizottság adatai szerint 2018-ban áfaból 6,6 milliárd euróval, körülbelül 32 milliárd lejjel kevesebb bevétele volt Romániának, mint amennyi a gazdaság teljesítménye alapján elvárható lett volna. Ez az akkori bruttó hazai termék 3,3 százalékának felel meg, az elméleti és a valós bevétel között 33,8 százalékos szakadék tátongott. Ez némi előrelépést jelent az egy évvel korábbi, 36 százalékos hiányhoz képest, azonban még mindig katasztrofális eredmény.

Az Európai Unióban rajtunk kívül csak Görögország esetében haladta meg 2018-ban a 30 százalékot a tervezett és a valós adóbevételek különbsége. Az adóbehajtási hatékonyság Svédországban a legjobb, ott csak 0,7 százalék volt az állam vesztesége, de kiemelkedően eredményesen dolgozik az adóhatóság Horvátországban (3,5 százalék), Finnországban (3,6), Szlovéniában (3,8), Cipruson (3,8) és Hollandiában (4,2) is.

A hazai fináncok magyarországi kollégáiktól is tanulhatnának, az anyaországban ugyanis az kalkulált adóbevételek csak 8,4 százaléka nem folyik be az államkasszába. Az EU átlaga 9,2 százalék. Az adófegyelem tekintetében Bulgária mellett is kispályásak vagyunk, a déli szomszédnál az állam vesztesége mindössze 10,8 százalék, egyharmada a miénknek.

Indul a digitalizáció

A adóhajtás alacsony hazai hatásfokának a magyarázata az, hogy a pénztárgépeknek az adóhatóság szerveréhez való csatlakoztatása csak idén nyáron kezdődött. A pénzügyminisztérium tervei szerint szeptember végére a nagyvállalatok 50 ezer pénztárgépe lesz összekapcsolva az adóhivatal informatikai rendszerével, 2021 januárjának végére pedig ez a szám 550 ezerre nő. Folyamatban van egy SAF-T nevű számítógépes program kidolgozása is, melynek segítségével az adóhivatal valós időben hozzáférhet a vállalkozások könyvelési adataihoz. Ez jövő év tavaszára kellene működőképes legyen.

Az idei év első hét hónapjában az áfabevétel 29,9 milliárd lej volt. Ez messze elmarad a tavalyi év 35,7 milliárd lejes eredményétől, de 2018-ban, 2016-ban és 2015-ben is többet sikerült beszedni ebből az adónemből. Jelenleg a legtöbb termék és szolgáltatás után 19 százalék áfát kell fizetni. Élelmiszerek esetében 9 százalék az áfa, a vendéglátóipari szolgáltatások és a lakások esetében pedig 5 százalék.

A jelenlegi gazdasági helyzetben logikus lépés lenne az áfaemelés, azonban mivel választási év van, elemzők szerint erre idén biztosan nem kerül sor.

Kapcsolódók

Kimaradt?