Kié a föld? Rákosi-Seiwarth Ildikó jogászt kérdeztük a tulajdonviszonyok rendezéséről (X)

Ha minden közigazgatási egység rendelkezne megkötött szerződésekkel a parcellázási tervek elkészítésére,  akkor jobban tudna haladni a földterületek visszaszolgáltatása, tudtuk meg Rákosi-Seiwarth Ildikótól. Az RMDSZ színeiben megyei tanácsosnak induló jogász szerint Hargita megyében folyamatban van az ingatlanok ingyenes telekkönyvezését, illetve kataszteri bejegyzését célzó program, amelyet az Európai Unió, a Világbank, illetve a kormány támogat.

Milyen hiányosságokat lát a földtörvény kapcsán?

Topográfusok nélkül sajnos nem lehet a földtörvényt alkalmazni, ám csak 11 közigazgatási egységnél dolgozik ilyen szakember. A földtörvény alkalmazásához, a birtokbahelyezési jegyzőkönyvek kitöltéséhez parcellázási tervek szükségesek, amelyek a birtoklevelek kiállításának alapjául szolgálnak. Ha minden közigazgatási egység rendelkezne megkötött szerződésekkel a parcellázási tervek elkészítésére, akkor jobban tudna haladni a földterületek visszaszolgáltatása. Akadályt jelentettek még mind a 18/1991-es földtörvény, mind a 7/1996-os kataszteri és ingatlan-nyilvántartási törvény hiányosságai, de ezeket a jogszabályokat 2016-tól többször módosították, hogy eredményesen lehessen őket alkalmazni.

Ön szerint mikor lehet végre rendbe tenni a tulajdonviszonyokat a településeken?  

Hargita megyében folyamatban van az a program, amely az ingatlanok ingyenes telekkönyvezését, illetve kataszteri bejegyzését célozza, amit az Európai Unió, a Világbank, illetve a kormány támogat. E program révén a települések önkormányzati hivatalai támogatást igényelhetnek az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatal (ANCPI) költségvetéséből, az ingatlanok nyilvántartásba vételéhez szükséges terepmunkálatokra, a dokumentációk elkészíttetésére és a területek telekkönyvezéséhez. A program 2016-tól a hatodik támogatási (finanszírozási) időszakában tart. Az adatok szerint közel 50.000 ingatlanra nyílt telekkönyv, de a 3, 4, 5 támogatásból több dokumentáció elfogadása még folyamatban van. Én úgy gondolom, hogy e téren ez már egy jó előrelépés, ezt kell folytatni, de az elején járunk, az út vége még messze van.

Az új technológiák, például a GPS, mekkora segítséget jelentenek?

Az új technológia nagy segítség, de amint az előbb is rámutattam, nem ez a gond, hanem hogy nincs, aki ezeket az eszközöket használja. A GPS-szel való méréshez szükség van programra, mobiltelefon-térerőre, továbbá a szakember fel kell hogy tudja dolgozni a mért adatokat. Emellett véleményem szerint szükség van a hagyományos mérésre is, mert nem mindenhol van térerő, olyan helyen pedig nem lehet mérni GPS-szel.

A megyei tanács mit tud tenni e téren?

Kell ösztönözni az önkormányzati hivatalokat, hogy éljenek a lehetőséggel. Igényeljék az ANCPI költségvetéséből a támogatásokat. Az önkormányzati fejlesztési társulások (ADI) segítségével, közreműködésével szakembereket, topográfusokat lehet alkalmazni.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szorgalmazza térségi békéltetőbizottságok felállítását (a megyén belüli, településeink közötti viták rendezésére). Konkrétan hogyan látná ezek szerepét?

Pontosan ezekre a bizottságokra van szükség, de ebben partner kell hogy legyen a prefektusi hivatal is, mert ezeket a bizottságokat prefektusi rendelettel lehet kinevezni. Én  úgy gondolom, hogy ezen bizottságok felállításával  eredményeket  lehetne elérni abban az esetben, ha a bizottságok tagjai olyan személyek, akik felkészült szakemberek.

Hargita Megye Tanácsa évek óta támogatja a tulajdonviszonyok rendezését. GPS-eszközökkel, pénzleosztásokkal, közösségi fejlesztési társulásokon keresztül évek óta támogatja Hargita Megye Tanácsa a helyi önkormányzatokat abban, hogy haladjanak a tulajdonviszonyok tisztázásában. Mindemellett a megyei tanács az európai uniós finanszírozású e-Kormányzás pályázatával is gyorsítja a folyamatot a települések vezetőivel partnerségben, amely program a közigazgatás digitalizációját célozza. Borboly Csaba tanácselnök elmondta, hogy azért kezdeményezte a térségi békéltetőbizottságok megalakítását, mivel ezzel egyrészt egy asztalhoz ültethetik a vitában álló feleket, másrészt jelentősen gyorsítani lehet a visszaszolgáltatási folyamatot, adott esetekben pedig megtakarítható lenne a perköltség. „Úgy gondolom, hogy ezeknek a bizottságoknak a felállítását már most el kell kezdeni, és biztosíthatok mindenkit arról, hogy jómagamon kívül több RMDSZ-es kolléga, polgármester szerepet fog vállalni a munkában” – jelentette ki a tanácselnök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?