Prosperál a cementpiac – a gyártók vélhetően illegálisan összedolgoznak

Miközben kartellgyanú miatt vizsgálódik a Versenyhivatal a fő cementgyártók háza táján, a tavalyi fogyasztás rekordértékű volt, megközelítette a 10 millió tonnát.

Jó évük volt tavaly a romániai cementgyártóknak, 20 százalékkal nőtt az árbevételük 2018-hoz képest. Az elmúlt évben 9,57 millió tonna cementet használt fel a hazai építőipar és a lakossági fogyasztók, hozzávetőleg 15 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, derül ki a Neomar Consulting piackutató cég tanulmányából.

Az árbevétel 600 millió euró volt, amelynek zömén a hazai piacot uraló három nagyvállalat osztozott: a svájci tulajdonban levő Holcim, a német HeidelbergCement és az ír CHR. A belföldi termelés nagyjából fedezte a szükségletet, az import mindössze félmillió tonnát tett ki, értékben pedig 23,5 millió eurót.

A teljes hazai termelési kapacitás évi 12 millió tonna cement előállítását tenné lehetővé, azonban a gyártók eltérő mértékben használják ki a sajátjukat, ezért a három vezető vállalat piaci részesedése nagyjából azonos, s hosszú évek óta lényegében változatlan. Ez volt az egyik gyanús körülmény, amely felkeltette a Versenyhivatal gyanúját, hogy a piacvezetők, antikonkurenciális üzletpolitikát folytatva összedolgoznak, felosztották egymás között a piacot.

A Versenyhivatal szerint arra utaló jelek is vannak, hogy a három nagy piaci szereplő úgy építette ki a terjesztői hálózatát, hogy ne zavarják egymás köreit, megállapodva abban, egy adott földrajzi régióban ki a dudás a csárdában. Az is elvtelen konkurenciára utaló jel, hogy több termékkategóriában a konkurens termékek árai évek óta, szinte hajszálpontosan megegyező arányban változnak. A vizsgálat 2018 őszén kezdődött, s jelenleg is folyamatban van.

Erdélyben mindhárom vezető vállalatnak van egy-egy gyára: a Holcimnek a Bihar megyei Élesden, a HeidelbergCementnek Déva mellett, a CHR-nek pedig a Brassó megyei Olthévízen. Ez utóbbi Rákoson, Málnáson és Csíkszentdomokoson kitermelt alapanyagot dolgoz fel. Erdély főleg a Holcim és a CHR vadászterületének számít.   

A Versenyhivatal javasolta a törvényhozásnak, hogy változtassa meg a bányászati törvény azon kitételét, mely szerint kőfejtőt 20 évre lehet koncesszióba venni, a szerződést pedig korlátlanul lehet hosszabbítani. Ez nagyban gátolja a szabadpiaci elvek érvényesülését, lényegében megakadályozza, hogy új, jelentős cementgyártók jelenjenek meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?