Ki vezeti majd a mozdonyt? Pár év múlva nyugdíjba mehet a CFR masinisztáinak harmada

A CFR alkalmazottainak átlagéletkora 53 év, s hiába a tisztességes bér, a fiatalok számára nem vonzó a vasutas pálya.

Adósságok tengerében fuldoklik az állami vasúttársaság, de a csőd mellett egy másik, kevésbé látványos, ellenben folyamatosan növekvő veszély is fenyegeti. A cégcsoport alkalmazottainak átlagéletkora immár vészesen magas, utánpótlás szinte egyáltalán nincs, ami miatt néhány éven belül mozdonyvezetők és más vasutas szakmunkások nélkül maradhat a CFR.

A CFR dolgozóinak az átlagéletkora 53 év, ráadásul a parlament a közelmúltban 65 évről 60-ra csökkentette a vasutasok nyugdíjkorhatárát. Benedek Zakariás, Szeben megyei képviselő a törvénytervezet vitája során szóvá is tette ezt: „…mi történik, ha az elkövetkező három évben, ahogy az a törvényből kitűnik, nyugdíjba megy vagy 5 000 mozdonyvezető, kikkel fogjuk helyettesíteni őket? Ez a nagy kérdés, ez az a probléma amit a minisztérium, valamint az érintett vállalatok, a CFR Marfă és a CFR Călători meg kellene oldjanak”.

A Versenyhivatal keretében működő Vasútfelügyeleti Országos Tanács adatai szerint 2016-ban a CFR alkalmazottainak 34,3 százaléka volt 50 évnél idősebb, mostanra azonban az arányuk 57 százalékra nőtt. Öt éven belül a vasutasok körülbelül 30százaléka eléri a nyugdíjkorhatárt, ami, ha az érintett vállalatok nem gondoskodnak időben a pótlásukról, súlyos működési gondokat okozhat a vasúti szállításban.

Az állami vasúttársaság legnagyobb vállalata, a személyszállítással foglalkozó CFR Călători-nál hiány van mozdonyvezetőkből, pályamunkásokból, karbantartó szakmunkásokból, villanyszerelőkből, esztergályosokból, sőt, jegyellenőrökből is. Az elmúlt években a 35 év alatti kollégák tömegesen hagyták el a céget, s az üres állásokra jelentkezők átlagéletkora is aggasztóan magas, 45 és 50 év között van.

A vasutasok nem keresnek rosszul, a teherszállításban dolgozók bruttó átlagbére 6 ezer lej körül van, egy mozdonyvezető pedig 7 ezer lejnél többet is megkereshet. Azon, hogy a fiatalok mégsem a CFR-nél képzelik el a jövőjüket, mégsem lehet csodálkozni, az állami vasúttársaság ugyanis évek óta a szakadék szélén táncol, masszívan veszteséges.

Síneken guruló csődtömeg

2019 végén a CFR Călători még csak 120 millió lejjel tartozott a vasúti hálózat tulajdonosának, a CFR Rt.-nek, június végére azonban az adóssága 191 millióra nőtt. Mivel a vállalat a pályahasználati díjat ismételten késve utalta át, a CFR Rt. idén több alkalommal késve folyósította az alkalmazottak bérét. A CFR Călători-nak az állam felé is van mintegy 50 millió lej adóssága. A vállalat azt állítja, hogy az első félévben a bevételei csupán 11 százalékkal estek vissza a tavalyi szinthez képest, ami nehezen hihető, mivel a kijárási tilalom idején a vasúti személyszállítás minimálisra csökkent.

A CFR Călători anyagi helyzete azonban rózsásnak mondható a teherfuvarozó CFR Marfă vállalatéhoz képest. Ez utóbbi 11 éve folyamatosan veszteségesen működik, adósságállománya tavaly 1,2 milliárd lej volt. Augusztusig a cég vissza kellett volna fizessen 570 millió eurónyi, az Európai Bizottság által szabálytalannak ítélt állami támogatást. A CFR Marfă természetesen nem utalta vissza a pénzt az államkasszába, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem rendelkezik a szóban forgó összeggel.

A CFR Călători alkalmazottainak a száma megközelíti a 13 ezret, míg a CFR Marfă munkaközösségéhez közel 6 ezer ember tartozik. Ezeken kívül működik jópár magánkézben levő vasúttársaság is, a legnagyobb a 2 500 embert foglalkoztató Grup Feroviar Român.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?