FRISSÍTVE – Közel ötmillió nyugdíjasnak emelkedik keddtől a havi járadéka

FRISSÍTVE: Szeptember elsejétől, keddtől életbe lépett a 14 százalékos nyugdíjemelésre vonatkozó törvénymódosítás, aminek értelmében a nyugdíjpont értéke 1265 lejről 1442 lejre nő.

Az intézkedés mintegy ötmillió nyugdíjast érint – emlékeztet a Digi24 hírtelevízió. Bár a nyugdíjpont értéke 14 százalékkal nő, az alacsony nyugdíjat kapókat megillető szociális illetmény 13,63 százalékkal, így jön ki, hogy az eddig 704 lejes minimális nyugdíj kereken 800 lejre nő.

A 90 százalékos gyógyszerár-támogatásra azok lesznek jogosultak, akiknek a havi nyugdíja nem éri el az 1300 lejt.

Amióta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányra került, állandó politikai vita és a közelgő választások kampányának témájává vált a nyugdíjemelés. Tavaly nyáron, még a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányzása idején elfogadott törvény értelmében idén szeptembertől 40 százalékkal kellett volna növelni a járandóságokat, de a PNL-kormány ezt nam tartotta kivitelezhetőnek, részben azért, mert szerinte a PSD üresen hagyta az államkasszát, másrészt a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságra és a védekezésre fordított hatalmas összegekre hivatkozva próbált lefaragni az arányokból.

A nyár közepén Florin Cîțu pénzügyminiszter 10 százalékos emelésről beszélt, ezt végül 14 százalékra módosította a kormány egy sürgősségi rendelettel, amit a PSD-s többségű parlament hatályon kívül helyezett volna, de erre a lépésre a kormány alkotmánybírósági fellebbezéssel fenyegetőzött. Tény, abban az esetben a 14 százalékos emelésből se lett volna semmi szeptembertől, ezt pedig az ellenzék se vállalta fel alig néhány héttel a helyhatósági választások előtt.

Kérdés, hogy a gyerekpénzként emlegetett családi pótlék többlépcsős megduplázásának tervéhez hasonlóan a nyugdíjakat is megemelik-e 40 százalékkal, még ha több lépésben is.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?