A kormány kétmilliárd lejt hagyott jóvá az európai uniós pályázatok előkészítésére

A kormány kétmilliárd lejt hagyott jóvá a 2021–2027-es európai uniós pályázatok előkészítésére – közölte a kabinet hétfői ülését követően Marcel Boloş európai alapokért felelős miniszter.

A következő hétéves uniós pénzügyi ciklusban Románia 79,9 milliárd eurót hívhat le, és ez a költségvetés három komponensre oszlik. Az első 30,4 milliárd eurót tesz ki, amely az Európai Unió (EU) helyreállítási csomagjának része, és erre Romániának ki kell dolgoznia az országos helyreállítási tervet, amelyet egyeztetnie kell az Európai Bizottsággal (EB). Ebből 16,7 milliárd euró kölcsön, 13,6 milliárd vissza nem térítendő támogatás – magyarázta Marcel Boloş.

A költségvetés második komponense 28,4 milliárd euróra tehető, és a kohéziós politikát támogatja. A kormány közvitára bocsátotta a vonatkozó partnerségi szerződés tervezetét, amelynek végleges változatát szeptember 15-ig kell elküldeni az EB-nek, a kohéziós politikáról való egyeztetés határideje 2020 vége – tette hozzá a miniszter.

A harmadik komponens 19,2 milliárd eurót tesz ki, ez a közös agrárpolitikáról szól, és a vonatkozó stratégiai dokumentumok kidolgozása folyamatban van – mondta el Boloş.

A tárcavezető kifejtette: a hétfői ülésen pénzt különítettek el pályázatok előkészítésére olyan területeken, amelyek – a kormány álláspontja szerint – prioritást élveznek. Ezek közé sorolta a szállítási infrastruktúrába történő befektetéseket (autópálya, vasút) és a klímaváltozás lassítását szolgáló beruházásokat is (öntözőrendszerek, talajerózió, jégesővédelem, erdősítések), ez utóbbira 700 millió lejt szánnak.

450 millió lejt különítettek el a mobilitással, a turizmussal, a kultúrával, az energiahatékonysággal, kampuszok építésével, 500 millió lejt az egészségügyi beruházásokkal kapcsolatos projektek előkészítésére, különös tekintettel az onkológia, valamint a szív- és érrendszeri betegségek területére. További prioritási területek a kutatás, a városi infrastruktúra fejlesztése, a vészhelyzetek kezelése és a digitalizálás. A projektek előkészítésének teljes költségvetése kétmilliárd lej, azaz 450 millió euró, amelyet az országos helyreállítási tervre elkülönített költségvetésből számolnak el.

A terv első változatát októberben kell bemutatni, a tárgyalásokra október és április között kerül sor, 2021. április végére le kell zárni a folyamatot, és az EB-nek meg kell hoznia a vonatkozó döntést, hogy Románia hozzáférhessen az EU-s alapokhoz. „Ez egy rendkívül fontos dokumentum Románia számára. A cél a gazdasági helyzet javítása és a gazdasági tevékenységek újraindítása" – nyilatkozta Boloş.

Kapcsolódók

Kimaradt?