A második negyedévben a vártnál nagyobb mértékben csökkent az olasz GDP

A második negyedévben az előzetes becslésnél és a piaci várakozásoknál nagyobb mértékben esett vissza az olasz bruttó hazai termék az Istat nemzeti statisztikai hivatal hétfői közleménye alapján.

Az április-júniusi negyedévben 17,7 százalékkal csökkent az olasz bruttó hazai termék (GDP) az egy évvel korábbihoz képest az Istat végleges adatai alapján, szemben a 17,3 százalékos csökkenést mutató előzetes adattal. Az előző negyedévhez képest a második negyedévben 12,8 százalékkal csökkent az olasz GDP. A negyedéves GDP-csökkenésre az Istat 12,4 százalékos előzetes becslést adott ki.

Elemzők a második negyedévre a ténylegesnél kisebb, 17,3 százalékos éves, és az Istattéval megegyező, 12,4 százalékos negyedéves GDP-csökkenést vártak. A második negyedévi 12,8 százalékos negyedéves GDP-csökkenés a legnagyobb a negyedéves nyilvántartás 1995-ös kezdete óta. Az első negyedévben 5,4 százalék volt az olasz GDP negyedéves csökkenése.

Olaszország a legsúlyosabban érintett országok egyike

Olaszország volt a koronavírus-járvány által legsúlyosabban érintett országok egyike. A kormány március 9-én rendelte el a szigorú karanténkorlátozásokat és május 4-én kezdte meg fokozatos feloldásukat.

A lakossági fogyasztási kiadások az előző negyedévhez képest 8,7 százalékkal csökkentek a második negyedévben, a tartós fogyasztási cikkek beszerzésére fordított kiadások 12,4 százalékkal. A beruházások 14,9 százalékkal estek vissza, az import 20,5 százalékkal, az export pedig 26,4 százalékkal csökkent.

A negyedév folyamán teljesített munkaórák száma 13,1 százalékkal csökkent, a legnagyobb mértékben az építőiparban, ahol 19,9 százalékkal. Az egy évvel korábbihoz képest a második negyedévben a lakossági fogyasztási kiadások 13,7 százalékkal, a beruházások 21,6 százalékkal, az import 26,8 százalékkal, az export 33,1 százalékkal csökkent.

Az olasz kormány az idei évre 8 százalékos GDP-csökkenést jelez előre. Az olasz jegybank 9,5 százalékos, a Nemzetközi Valutaalap pedig 12,8 százalékos GDP-csökkenést vár az idén Olaszországban.

Kapcsolódók

Kimaradt?