Erdély legjei – Szatmár megye: a LEADER-program (VIDEÓ)

Cikksorozatunkban az erdélyi megyék értékeit térképezzük fel. Témaválogatásunk rendhagyó és szubjektív, magyar önkormányzati vezetők ajánlásai alapján készült. Így „Erdély legjei” közé a látványos turistacélpontok, a kulturális, építészeti örökség elemei mellé az elmúlt évek kiemelkedő gazdasági beruházásai és más megvalósításai is bekerültek. Vagyis mindazok az értékek, amelyekre a helyi elöljárók szerint a megyéjük büszke lehet.  

A LEADER-program a kis- és a közepes termelőkhöz szól, akiknek a nagyvállalkozókkal szemben semmi esélyük nem lenne az országos, nagyobb projektekben. A program fontosságáról és az elért eredményekről beszélgettünk Tóga Istvánnal, a Szatmár megyei LEADER-csoport vezetőjével. (Videó: Lepedus-Sisko Péter/Varró-Bodoczi Zoltán)

Az utóbbi időben Tasnád környékén nagyon sok gyümölcsültetvény jött létre európai uniós támogatásokkal, ám a termelők számára nehézséget okozott az értékesítés. Általában nagyon alacsony áron tudták eladni a termékeiket, akkor is, ha valamilyen formában feldolgozták ezeket. Emiatt határozták el, hogy az Európai Unió LEADER-programját gyakorlatba ültetik, amelynek a fő célja, hogy támogassa a mezőgazdasági termelőket, feldolgozókat, az értékesítésben pedig a vendéglők, szállodák és panziók között kialakuljon egy élelmiszeripari lánc.

„A termelőknek a legnagyobb gondot a piacrajutás jelenti. Az utóbbi tíz évben a gazdáknak csupán töredéke tudta terményeit megfelelő áron értékesíteni, és emiatt nagyon sokan abbahagyták a gazdálkodást. Gyakorlatilag a LEADER-program maradt a kisgazdák utolsó pályázati lehetősége, hiszen a romániai országos vidékfejlesztési program keretében egy kisgazdának esélye sem volt a nagyokkal szemben sikeresen versenyezni” – hangsúlyozta Tóga István. 

A LEADER akciócsoportnak 97 tagja van, ezek közül 21 önkormányzat, a többi vállalkozó és civil szervezet. Támogatják a kis mezőgazdasági termelők szövetkezetekbe való tömörülését, hiszen közösen sokkal nagyobb mennyiséget tudnak termelni, és a folytonosságot is tudják biztosítani a piacon. Ez egy kerek rendszer, a gépvásárlástól az árusításig mindenben segítenek. A program helyi stratégián alapszik, a lényege, hogy a döntések alulról felfele érkeznek, és helyileg döntsenek az uniós támogatás elosztásáról.

A tasnádi gazdaságnak két alappillére van, a mezőgazdaság és a turizmus. Ez átmenet a nagykárolyi síkság – ami tulajdonképpen a Hortobágy meghosszabbítása –, és a szilágysági dombok között, tehát vannak sík területek, és dombos részek is, ahol gyümölcsöt lehet termeszteni. Tasnádon a LEADER-program pályázatából és a Szatmár Megyei Tanács támogatásából a helyi akciócsoport egy gyümölcsfeldolgozó manufaktúra kialakítására nyert támogatás.

„A térségben az elmúlt években európai uniós támogatásokból nagyon sok gyümölcsös jött létre, jelen pillanatban Tasnádon és környékén több mint 50 ilyen ültetvény működik. Nem üzleti szempontok vezéreltek a gyümölcsfeldolgozó pályázatának leadásakor, hanem az, hogy segítsünk a kistermelőknek, hogy csak kimondottan működési költségen hozzájussanak egy olyan termékhez, amelyet sokkal nagyobb áron tudnak értékesíteni” – emelte ki Tóga István. 

Sajnos a járványhelyzet miatt egy évet csúszott a közösségi gyümölcsfeldolgozó manufaktúra átadása, ám ha elkészül, segíteni fog a mezőgazdasági termelőknek és főleg a gyümölcstermesztőknek, hogy a saját megtermelt javaikat fel tudják dolgozni. Remélik, hogy jövő évben, a gyümölcsök beérését követően beindul a munka: lekvárokat, szörpöket és egyéb, gyümölcsökből készült termékeket fognak előállítani.

 A feldolgozáshoz szükséges gépek már megérkeztek, a gyárépületben saját hűtőkamra, gyorsfagyasztó berendezés, és rakodótér is lesz majd. Emellett pedig biztosítják a feldolgozott termékek promócióját, értékesítését is, valamint a termelőknek a különböző fesztiválokon és kiállításokon való részvételét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?