Băsescu: nem állunk készen az euróra

A román gazdaság állami szektora nem versenyképes és „nem áll készen csatlakozni az euró-övezethez”, jelentette ki Traian Băsescu államelnök csütörtökön, úgy vélve ugyanakkor, hogy Románia 2017-2018-ban válhat „komoly jelöltté”, ha az IMF-fel és az EU-val kötött egyezmény sikeres lesz - írja a Mediafax.

Băsescu azt állította, hogy a gazdasági válság miatt „néhány évvel még eltolódott” Románia csatlakozása az eurós övezethez, „bár ha a közgazdászok megnézik a maastrichti öt kritériumot, megállapíthatják, hogy hármat már teljesítettünk, kettő pedig nagyon közel áll a véglegesítéshez”.

„Világossá vált számunkra, hogy nem elég, ha a maastrichti kritériumokat teljesítjük. Túl az öt kritérium teljesítésén, versenyképes gazdaságnak kell lennie. Láttuk, hogy milyen következményekkel járt az euró-övezethez való csatlakozás azoknál az országoknál, amelyek az elmúlt két-három-négy évben csatlakoztak úgy, hogy teljesítették az öt kritériumot, de nem volt versenyképes gazdaságuk” - fogalmazott az államfő.Szerinte Romániában a magánszektor „legnagyobb része rendkívül hatékony, versenyképes”, a gazdaság állami szektora azonban nem versenyképes.

„Mi történne vajon a Román Vasúttársasággal, ha most az euró-övezetben lennénk? Katasztrófa lenne, a versenyképesség hiánya miatt” - érvelt Băsescu. Az elnök szerint hasonló gondban lehetne az energetikai szektor is, amely már nem tudna a lej elértéktelenedésére alapozni. Ez a célkitűzése annak az egyezménynek is, amelyet Románia a Valutaalappal és az EU-val kötött, és amely még érvényben van: az állami gazdaság versenyképességi paramétereinek a növelése. "Remélem, hogy két-három-négy év múlva, 2017-2018-ban, sikerül komoly jelöltté válnunk az euró-övezethez való csatlakozás szempontjából” - szögezte le Băsescu.

Kimaradt?