Fehérköpenyes exodus: erdélyi a Magyarországon dolgozó külföldi orvosok 70 százaléka

Franciaország és Németország vonzza a legtöbb romániai egészségügyi szakembert, közel 9 ezren dolgoznak az EU két vezető államában.

Hiába nőttek tetemes mértékben a bérek az elmúlt években az egészségügyben, csekély mértékben mérséklődött csak az orvosok elvándorlása. Tavaly körülbelül 1 500 orvos igényelte az illetékes hatóságtól a külföldi munkavállaláshoz szükséges iratokat. Egy évvel korábban 1 600 orvos döntött úgy, hogy külföldön kíván praktizálni, s mindössze 150, addig más országban dolgozó romániai egészségügyi szakember döntött a hazatérés mellett. 

A párizsi székhelyű, Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint a legtöbb, Romániában szakképesítést szerzett orvos Franciaországban dolgozik, 2018-ban ők közel 4 800-an voltak. A Franciaországban praktizáló külföldi orvosok közül szinte minden ötödik romániai egyetemen szerezte a diplomáját.Németországban 4 ezer a Romániából érkezett aktív orvosok száma, a külföldi szakembergárda 8,8 százalékát teszik ki.

A harmadik legnépesebb romániai orvoskolónia Magyarországon található, 1 900 főt számlál. Ennek elsöprő többségét minden bizonnyal Marosvásárhelyen tanult erdélyi orvosok alkotják. Ők az anyaországban dolgozó, 2674 külföldön diplomázott egészségügyi szakember 70 százalékát jelentik.

Sok romániai orvos dolgozik még Belgiumban és Nagy-Britanniában, előbbiben közel 1 400, utóbbiban 1 300. Belgiumban szintén tetemes a Romániából érkezettek aránya, 16 százalék. Európában Nagy-Britanniában dolgozik a legtöbb külföldi felsőfokú végzettséggel rendelkező egészségügyi káder, 58 ezer, a második helyen pedig Németország áll, 45 ezerrel.

Romániába is érkeznek külföldi orvosok

Idehaza körülbelül 60 ezer orvos dolgozik, közülük 850 tanult külföldön. A legtöbben a Moldvai Köztársaságból jöttek, s viszonylag sokan érkeztek különböző arab országokból is. A nálunk letelepedett külföldi orvosok zöme a nagy egészségügyi központokban, Bukarestben, Temesváron, Kolozsváron és Iași-ban dolgozik.

Arról nincsenek pontos adatok, hogy a rendszerváltás óta hány idehaza végzett orvos távozott külföldre, a becslések 10 ezer és 40 ezer között ingadoznak. Valószínű, hogy utóbbi áll közelebb a valósághoz, figyelembe véve, hogy csak az elmúlt két évben 3 ezernél többen emigráltak.

Az elmúlt öt évben a hazai egészségügyben a fizetések körülbelül a két és félszeresükre nőttek. Az ágazati munkaközvetítésre szakosodott medijobs.ro portál adatai szerint a kórházakban dolgozó rezidens orvosok bére 5 700 és 7 900 lej között változik, míg egy szakorvos fizetése 12 500 lej.  

Kapcsolódók

Kimaradt?