Romániában egyik legmagasabb az éves infláció az EU tagállamai közül

Az euróövezetben 0,4%-os inflációt jegyeztek júliusban, az Európai Unióban (EU) 0,9%-osat - derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett adatsorából. A legnagyobb éves infláció Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban és Romániában volt.

Júniushoz képest a júliusi éves infláció tíz tagállamban esett vissza, háromban nem változott, 14 tagállamban pedig emelkedett. Romániában az éves infláció júliusban 2,5%-ra emelkedett a júniusi 2,2%-ról.

Az EU-ban a múlt hónapban a legmagasabb éves inflációs rátát Magyarországon (3,9%), Lengyelországban (3,7%), a Cseh Köztársaságban (3,6%), és Romániában (2,5%) jegyezték. A túlsó póluson azok az EU-tagállamok vannak, ahol az éves inflációs ráta negatív: Görögország (mínusz 2,1%), Ciprus (mínusz 2%) és Észtország (mínusz 1,3%).

Romániában az Országos Statisztikai Intézet (INS) közlése szerint a júniusi 2,6%-ról júliusban 2,8%-ra nőtt az éves inflációs ráta. Az élelmiszerek 5,57%-kal drágultak, a nem élelmiszer jellegű iparcikkek 0,88%-kal, a szolgáltatások ára pedig 3%-kal nőtt.

A Román Nemzeti Bank (BNR) legutóbb 2,7%-os inflációt becsült 2020, és 2,5%-ost 2021 végére.

Kapcsolódók

Kimaradt?