A kormány továbbra is vonakodik egy lépésben megduplázni a gyermekpénzt

A kormány továbbra is több szakaszban képzeli el a gyermeknevelési pótlék növelését, annak ellenére, hogy a parlament szerdán elutasította a többlépcsős emelésről szóló sürgősségi rendeletet. Várhatóan az alkotmánybíróságra kerül az ügy.

„A gyermekpénz összege meg fog duplázódni, ezt megígérem, de ez több szakaszban valósul majd meg” – jelentette ki a pénzügyminiszter a Digi24 hírtelevízió szerda esti műsorában. Florin Cîţu azt nem részletezte, hogyan valósítja meg a kormány ezt az elképzelését a képviselőház aznapi döntése után. Ha ugyanis az államfő kihirdeti a többlépcsős emelésről szóló sürgősségi rendeletet elutasító törvényt, az Orban-kabinet köteles lesz már augusztustól megduplázni a pótlékot.

A miniszter értésre adta, hogy a kormány az alkotmánybírósághoz fordul. A gyermeknevelési pótlék idei megduplázásáról szóló törvény meglátása szerint ugyanis alkotmányellenes, mert kidolgozói nem jelölték meg a gyakorlatba ültetéséhez szükséges finanszírozási forrást.

Cîţu szerint nincs még egy ország az Európai Unióban, amely a gazdasági válság közepette emelné a gyermekpénzt, a nyugdíjakat, vagy többletalapokat különítene el különféle pótlékokra. „Lehet, hogy a törvényhozóknak adományozniuk kellene saját jövedelmükből, hogy legyen pénz az államkasszában a gyermekpénz megkétszerezésére. Tegyék meg ezt az erőfeszítést azok, akik megszavazták a törvényt. Így hiteles lenne a kezdeményezés” – nyomatékosította a tárcavezető

Florin Cîţu hangsúlyozta, bár két hónapra gyakorlatilag leállt a gazdaság, és jelentősen csökkentek a költségvetési bevételek, a kormány megtalálta a megoldást arra, hogy 20 százalékkal emelje a gyermekpénzt – ami 600 millió lejes terhet ró a büdzsére –, ugyanakkor támogatást nyújtott a gyermekük felügyeletére otthon maradt szülőknek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?