Eldőlt: már csak az államfőn múlik a gyerekpénz megduplázása

Döntő házként elutasította szerda este a képviselőház a gyermeknevelési pótlék többlépcsős emelését előíró sürgősségi rendeletet. Így a kormány kénytelen lesz megduplázni a gyerekpénz összegét.

A többlépcsős emelés elutasítását 166-an támogatták, 29-en tartózkodtak, 63 képviselő ellene szavazott. A rendeletet elutasító törvény az államfőhöz megy kihirdetésre. Ám elképzelhető, hogy Klaus Iohannis vagy a kormány megtámadja a jogszabályt az alkotmánybíróságon. Az államfőnek emellett jogában áll visszaküldeni a törvényt a parlamentnek.

 

Ezért Csép Andrea RMDSZ-es képviselő szerint akár két-három hónap is eltelhet, amíg a hatályba lép a pótlékot megkétszerező törvény. Addig a sürgősségi rendelet marad hatályban, amelynek értelmében szeptembertől 20 százalékkal nő a gyermeknevelési pótlék összege.

Iohannis: ez otromba populizmus

Az államfő szerda este már ki is fejtette hogy ellenzi a parlament döntését. Sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis „otromba populizmusnak” nevezte, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) elutasította a gyermekpénz többlépcsős emelését. Az államfő kijelentette: jómaga is többet akarna adni a romániai gyerekeknek, de „a vágyak soha nem oldják meg a pénzügyi problémákat”. Iohannis szerint „otthonról tudja mindenki”, hogy „pénzt csak akkor osztogatsz, ha van miből”.

„A PSD magatartása otromba populizmusnak tűnik számomra, hogy ne használjak más kifejezést. Ők éppen úgy tudják, akárcsak a kormány, hogy nincs pénz. Gazdasági válságban vagyunk, problémáink vannak a világjárvány miatt, mert nem magunkban vagyunk, és más országok történései is befolyásolnak bennünket. (...) Annyi pénz van, amennyit a kormány kiszámított. Egyszerűen felelőtlenség kérdése, hogy futószalagon rombolj le minden olyan rendeletet, amelyek még megpróbálnak annyit megmenteni a kétségvetésből, amennyit lehet” - hangoztatta az államfő.

RMDSZ: ne a gyerekeken spóroljanak

Ezzel szemben a sürgősségi rendelet elutasítását támogató RMDSZ-frakció tagja, Csép Andrea képviselő egy szerda esti Facebook-bejegyzésében elfogadhatatlannak nevezte, hogy a gyerekeken és családokon próbál spórolni a kormány. „Az RMDSZ következetesen azt kéri a kormánytól, hogy tartsák be a törvény előírásait és a családok mielőbb megkapják a megduplázott gyerekpénzt” – írta a politikus.

Elfogadhatatlan, hogy a gyerekeken és családokon próbál spórolni a kormány! ‼Ma a képviselőház plénumában...

Közzétette: Csép Éva Andrea – 2020. augusztus 19., szerda

Az elutasított sürgősségi rendelet szintén előírta a gyerekpénz megduplázását, ám az összeg növelése több szakaszban történt volna. Első szakaszban, augusztus elsejétől 20 százalékkal nőtt volna a juttatás, 2021-ben és 2022-ben pedig évente kétszer - január elsején és július elsején - szintén 20-20 százalékkal. 2023-tól kezdődően pedig az éves inflációs értékével nőtt volna a pótlék minden évben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?