Megoldást keres a munkaerőügynökség a Hargita megyei munkakeresők helyzetére

Online kérdőívet állított össze a megye munkaadói számára a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség azzal a céllal, hogy kimutatást készítsenek a munkaerőpiac jelenlegi állapotáról, azaz arról, hány munkahelyet szeretnének meghirdetni a munkaadók, és hogy mekkora a munkaresők száma és összetétele. 

Szeptember folyamán 1300 munkáltatót kérnek fel, hogy kitöltsék a kérdőívet, ők képeznék a reprezentatív mintát, ugyanis a megye lakosságának több mint felét ők foglalkoztatják.

A következő 6-12 hónapra szóló előrejelzés a kínálat és a kereslet állapotát mérné fel. Az eredmények megmutatnák, hogy milyen forgatókönyvre számíthatnak az említett időszakban: enyhe, optimista vagy pesszimista elvárások vannak-e e téren. Annak is ki kellene derülnie, hogy hozzávetőleg hányan állnának munkába, és ehhez képest hány elérhető munkahely van.

Az ügynökség számára azért is lesz hasznos a kimutatás elkészítése, mert így előre tudnák, hogy mekkora költségvetésre lesz szükségük a következő évben – mondta az Agerpres hírügynökségnek Tiberiu Pănescu igazgató.

Ez a közvélemény-kutatás egyébként a második, amelyet elkészítenek. Azonban a tavalyi következtetéseit felülírta az idei koronavírus-járvány. Az igazgató reméli, hogy mivel a munkáltatók ismerik az új helyzet teremtette körülményeket, jó eséllyel használhatóak lesznek az új kérdőív eredményei. Ezek alapján készíti elő egyébként az intézmény 2021-ben a munkanélküliek számára szervezett képzési programokat is.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?