Inkubátorházat hozna létre Soós Zoltán a volt kémiai líceum épületében

 

Facebook-bejelentkezésben mutatta be legújabb városi tervét Soós Zoltán független polgármesterjelölt: fiatal vállalkozóknak és start upok számára létesítene egy inkubátorházat a volt kémiai líceum épületegyüttesében. A független polgármesterjelölt elmondta, hogy az említett ingatlan jelenleg nincs kellő képpen hasznosítva, amely szintén az elmúlt 20 év fejletlenségére, a Florea rendszerére jellemző.

„Ha arra gondolunk, hogy csak a beépített terület közel 8000 m2, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy pazarlás folyik itt is a város vagyonával” – idézte Soós Zoltánt a kampánystábjának csütörtöki közleménye. A jelölt hozzátette, hogy azonosította ezt a problémát és a legújabb városi tervében javasolja, hogy egy inkubátorházat létesítsenek benne.

„A gazdasági erőt ad, ha vannak fiatal vállalkozóink. Ezért inkubátorházat alakítunk ki számukra a kémiai líceumban, hogy könnyebb legyen az indulásuk és itthon maradjanak. Itt lehetőség van arra, hogy ne csak irodákat, de műhelyeket és konferencia-termeket is kialakítsunk és a fiatal induló vállalkozások számára Vásárhely egy csomagban iroda helyet, szakmai tanácsadást és fejlődési kiindulást is adjon. Ahogyan ez más városokban már megvalósult” - fogalmazott Soós Zoltán.

A polgármesterjelölt mellett a projekt fontosságát hangsúlyozta W. Szabó Péter programozó, tanácsosjelölt is. Kiemelte, hogy az IT mellett a fiatal vállalkozók és a gazdaság fellendítésének az összekapcsolása kell legyen a város legnagyobb feladata. Emiatt támogatja ezt a tervet. Az eseményen jelen volt még Bírtalan István fiatal vállalkozó is. Birtalan úgy értékelte, hogy egy valós, a fiatal vállalkozók által megfogalmazott igényre adna választ az inkubátorház Vásárhelyen.

Az inkubátorház szakmai működésére Szakács Pál István, a Harghita Business Center vállalkozói inkubátorház menedzsere mutatott jó példákat.  Elmondta, hogy a három éve működő inkubátorházban szakmai konferenciák, képzések, pályázati tevékenységek mellett, különböző közös programok szervezésével fogják össze a udvarhelyszéki vállalkozói réteget.

Tapasztalata alapján erre nagy igény van és Marosvásárhelyen hiszen számos kiaknázatlan potenciál van, ilyen például az egészségügyi területe. A menedzser hozzátette, hogy a Soós Zoltán által javasolt helyszín, ideális erre a célra és mihamarabb lépni kell, hiszen jövőre pályázati forrás is lesz inkubátorház megvalósítására.

„Ez az első lépés ahhoz, hogy Marosvásárhely egy olyan város legyen, amelyik megbecsüli a vállalkozókat, lehetőségeket és teret biztosít a kibontakozásukra. Továbbá mágnesként vonzza a tettre kész fiatalokat. Nem elüldözi, hanem befogadja, támogatja őket” -zárta a tervek bemutatását Soós Zoltán polgármesterjelölt.

Kapcsolódók

Kimaradt?