Élénkül a romániai munkaerőpiac, nőtt a betöltésre váró állások száma

Az álláskeresők lényegesen engedtek a bérigényükből, 20-30 százalékkal kevesebbet kérnek, mint a járvány kitörése előtt.

Élénkül a munkaerőpiac, júliusban az álláskeresők és a betöltésre váró állások száma is nőtt. A legnagyobb hazai munkaközvetítő portál, a jelenleg mintegy 8 ezer állást kínáló bestjobs.ro által készített felmérés szerint múlt hónapban 38 százalékkal többen töltötték fel az önéletrajzukat, mint egy évvel korábban, júniushoz képest pedig 20 százalékos volt a növekedés.

A leginkább aktívak a könyvelők és a mérnökök voltak, összesen 50 ezer kereséssel, de az informatikusok sem tétlenkedtek, 20 ezer keresést végeztek a portálon. A Bestjobs adatai azt mutatják, hogy a távmunka továbbra is rendkívül népszerű, 20 ezer keresés ilyen jellegű állást célzott meg. Ezeken a szakterületeken a keresők zöme nem munkanélküli, hanem az igényeinek jobban megfelelő állást szeretne találni.

A korábbi hónapokban a legkeresettebb ágazatok egyike az egészségügy és a gyógyszeripar volt, azonban júliusban az állásra vadászó orvosok és gyógyszerészek 25 százalékkal kevesebb keresést végeztek, mint júniusban.

A legtöbben, 3 576 személy, a Takko Fashion ruházati áruházlánc által meghirdetett állásokat pályázták meg, de nagyon népszerű volt az Enel áramszolgáltató (3 335 pályázó), az Adidas (3 315), a H&M divatcikk kiskereskedelmi vállalatnál (2 634), a Deichmann cipő kiskereskedelmi hálózatnál (2 611), a First Banknál (2 243) az elefant.ro online áruháznál (2 055), a Regina Maria magán egészségügyi szolgáltatónál (1 976) és a Vodafone telefontársaságnál (1 942).

A legtöbb betöltésre váró állás az informatikai ágazatban, az élelmiszer kiskereskedelemben, az élelmiszeriparban és a futárszolgálatoknál volt. Biztató jel, hogy bár az előzőknél kisebb számban, de a feldolgozóiparba és a logisztikai szektorba is keresnek embereket. Ez azonban még nem feltétlenül annak a jele, hogy kezdünk kilábalni a válságból, az erőteljesen érintett ágazatokban ugyanis a meghirdetett állások 80-85 százaléka esetében nem növelni kívánják a dolgozók számát, hanem lecserélni azokat, akikkel elégedetlenek a munkáltatók.

A bérigény 20-30 százalékkal csökkent

A munkaközvetítő cégek általános tapasztalata az, hogy válság hatására teljesen megváltoztak az erőviszonyok a munkaerőpiacon, a munkáltatók javára, az álláskeresők bérigénye 20-30 százalékkal csökkent a járvány kitörése előtti időszakhoz képest. Vannak kivételek is, mint például az IT, a kiskereskedelem és az élelmiszeripar.

Az informatikai ágazatban az álláskeresőknek ajánlott fizetések átlagban 10 százalékkal nőttek - nyilatkozta Simona Faier, az Elite Searchers fejvadász cég vezetője. Ennek az oka az, hogy az informatikai szektor eddig szinte egyáltalán nem szenvedte meg a válságot, s a jól képzett szakemberekből még mindig hiány van a piacon.

A kiskereskedelem és az élelmiszeripar esetében folyamatosan nagy a munkaerőigény, a fizetések pedig olyan alacsonyak, hogy nem volt hová csökkeniük. Szakképzetlen munkásokra is élénk a kereslet, főleg az építőiparban keresik őket, de raktárokban, hiper- és szupermarketekben is szükség van rájuk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?