Kína és Észak-Korea közös bányászatba kezd

Egy aranybánya és két vasércbánya közös működtetéséről állapodtak meg Kína és Észak-Korea illetékesei - derült ki az Észak-Koreai pekingi kirendeltségének honlapján csütörtökön megjelentetett kínai nyelvű tájékoztatásból.

Az együttműködésről a beruházások és közös vállalatok észak-koreai bizottságának pekingi képviselete és egy kínai nemzetközi kereskedelmi vállalat döntött június elején.banya masolat

A Yonhap dél-koreai hírügynökség által is idézett közlés szerint a kínai cég elnöke és partnerei helyszíni szemlét tartottak a bányáknál és megerősítették beruházási és fejlesztési elképzeléseiket. A projekthez kapcsolódó létesítmények építése már megkezdődött, de további részletek nem ismeretesek.

Szakértők szerint az észak-koreai szervezet pekingi kirendeltségének ez az első külföldi beruházással végződött üzlete, ami azt fejezi ki, hogy Phenjan devizakészletének növelése céljából elszánta magát ásványkincseinek fokozottabb kitermelésére és értékesítésére.

{loadposition OTP}

Az Észak-Koreából Kínába irányuló ásványianyag-export már 2011-ben megduplázódott az előző évihez képest, 2008-hoz viszonyítva pedig csaknem megnégyszereződött.

Kína korábban 860 millió dollárt feketetett be Észak-Korea legnagyobb rézbányájába, amelyben 51 százalékos tulajdonrészt szerzett, s 50 éves bányászati joga van egy másik - a kínai határhoz közeli - vasércbányában.

Kimaradt?