A parlament nem enged: a gyermekpénz megduplázása körvonalazódik

Elutasította kedden délelőtt a szenátus munkaügyi bizottsága azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely a gyermeknevelési pótlék mindössze 20 százalékos növelését irányozza elő augusztustól.

A jogszabályról délután szavaz a felsőház plénuma, ahol hasonló eredmény körvonalazódik. A sürgősségi rendeletről a képviselőház szavaz döntő házként. Újbóli elutasítása esetén hatályban marad az a törvény, amely a gyermekpénz megkétszerezését írja elő augusztustól.

A kormány július végén fogadta el a sürgősségi rendeletet, amelynek értelmében a gyermeknevelési pótlék augusztus elsejétől 20 százalékkal, 185 lejre nő. A jogszabály szerint az összeget 2021-ben és 2022-ben több szakaszban, összesen négyszer újból megemelik, egyenként 20 százalékkal.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) korábban már többször jelezte, hogy ragaszkodik a gyermekpénz 100 százalékos megemeléséhez, amelyet egy februárban elfogadott – hatályba lévő – törvény ír elő. "A PSD egy tapodtat sem hátrál - a gyermekpénz megduplázása nem szeszély, hanem szükségszerűség" - szögezte le mút hétfői Facebook-bejegyzésében Marcel Ciolacu pártelnök.

A Pro Románia Párt, a Liberálisok és Demokratták Szövetsége és az RMDSZ is támogatja a pótlék megkétszerezését, így a sürgősségi rendelet elutasítása körvonalazódik a parlmentben. A kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) pénzhiányra hivatkozva fogadta el az összeg fokozatos emeléséről szóló rendeletet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?