ANRE: figyelembe kéne venni a lakossági jövedelmet az energiaárak szabályozásában

A hatóságokat főként a lakosság jövedelmének a növelése kell, hogy foglalkoztassa, és nem az energia árának alacsony, „nem fedezhető” szinten való tartása, jelentette ki Niculae Havrileţ, az ANRE elnöke szerdán, a Mediafax Talks about Energy konferencián.

„Az energia ára túl nagy, vagy a jövedelmek túl alacsonyak? Normális esetben a kormányokat inkább a lakosság jövedelmének a növelése kell, hogy foglalkoztassa, és nem az energia árának alacsony, nem fedezhető szinten való tartása” - jelentette ki az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) elnöke és azt hangsúlyozta, az alacsony energiaárak csak a nagy jövedelmű fogyasztóknak kedveznek.

Havrileţ szerint az energia- és gázárak liberalizálásáról szóló kormánytervezet csak abban az esetben mondható majd sikeresnek, amikor azonosítani lehet majd a rászoruló, kisjövedelmű fogyasztókat, és megoldásokat találnak ezek támogatására az energiaszámlák kifizetése kapcsán.

Havrileţ hozzátette, hogy az állampolgárok jövedelmének a növelése érdekében a nemzeti össztermék növelésére van szükség, az energetikai szektor pedig hozzájárulhat ehhez.

Románia vállalta a Nemzetközi Valutaalap előtt, hogy fokozatosan liberalizálni fogja az energia- és gázárakat.

Kimaradt?