Good-bye Bechtel: felbontották a sztrádaszerződést

A kormány hosszas alkudozások során felbontotta a szerződést az észak-erdélyi autópálya megépítésével megbízott Bechtel vállalattal. A szerződésbontás ára 37,2 millió euró – közölte szerda este az országos jelentőségű infrastrukturális beruházásokért felelős tárca nélküli miniszter a Realitatea Tv-ben.

Dan Șova sikernek nevezte, hogy a szerződésbontás feltételeit sikerült négy hónap alatt kialkudni. „Bármelyik komolyan ügyvéd megerősítheti: egy ilyen nagy értékű, hosszú lefutású, szövevényes szerződés felbontása nem kis teljesítmény” – magyarázta. Szerinte ezt a lépést hamarabb is meg lehetett volna tenni, ám a Bechtel csupán április végén adta át az eddig elvégzett munkálatok jegyzőkönyvét.

A miniszter a román állam által kifizetendő 37,2 millió eurót normális, szerény összegnek nevezte. Magyarázata szerint a pénz jelentős része a Bechtel szolgáltatásaiért jár, az amerikaiak anyagi követelése a szerződés idő előtti felbontása miatt mindössze „néhány millió euró”. Mint mondta, a vállalat ennél jóval nagyobb összeget kért. „Ám az ügyvédeink szembesítették az amerikaiakat azzal, hogy a Bechtel is tartozik a román autópálya társaságnak” – jelentette ki.

Șova megígérte, hogy a kormány nyilvánosságra hozza a Bechtel-szerződés részleteit. Ugyanakkor elpanaszolta, hogy az egyik volt demokrata liberális szállításügyi miniszter, Anca Boagiu 50 millió eurós tartozást hagyott maga után, amit a Ponta-kormánynak előbb áprilisban ki kellett fizetnie az amerikaiaknak, hogy elkezdődhessenek a tárgyalások a szerződésbontásról.

A miniszter megerősítette, hogy az észak-erdélyi autópálya építése folytatódik. Mint mondta, az autópálya-szakaszok munkálatait koncesszióba adják, és a folyamatba bevonnák a helyi önkormányzatokat. „Nem kérdezzék, hogy mikor készül el a sztráda, nem ígérgetek, mert nem szeretnék úgy járni, min az elődeim” – jelentette ki.

Nem volt versenytárgyalás

A román kormány 2003-ban kötötte meg az amerikai óriásvállalattal a Nagyvárad-Kolozsvár-Marosvásárhely-Brassó nyomvonalon haladó, 415 kilométer hosszú sztráda építésére vonatkozó szerződést, amelynek az összértékét akkor 2,2 milliárd euróra tervezték.

A versenytárgyalás nélkül megkötött, az Európai Unió által is bírált szerződésről a hazai lapok azt állították: ez volt az ára Románia NATO-csatlakozásának. Románia ebben arra vállalkozott, hogy uniós támogatás nélkül, kizárólag költségvetési forrásokból finanszírozza a sztráda megépítését, de erre sosem jutott elegendő pénz. Az állam számára előnytelen feltételekkel megkötött szerződést az egymást követő kormányok mindegyike megpróbálta újratárgyalni, illetve felbontani, miközben az építkezés - finanszírozás híján - nem haladt, a felhalmozott adósságokért pedig a Bechtel késedelmi kamatot és kártérítést követelt a román államtól.

A tíz év alatt 52 kilométernyi szakaszt adtak át a forgalomnak. Románia időközben 1,4 milliárd eurót fizetett a Bechtelnek.

A 2011-ben a Boc-kormány abban állapodott meg a Bechtellel, hogy a teljes autópályának csak azokat a részeit építi meg, ahol már elkezdődött a munka: a befejezetlenül megnyitott Aranyosgyéres és Gyalu közötti szakaszon kívül a Bihar megyei Berettyószéplak és Bors közötti 64 kilométeres félig elkészült szakaszt megépítése hárult az amerikai cégre. Az észak-erdélyi autópálya többi hat, a Bechteltől elvett szakaszára közbeszerzési pályázatok kiírását tervezték.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?