Szeptember 15-én indul az Energetikailag Hatékony Lakás program

Szeptember 15-étől fogadják az igényléseket a lakások energetikai hatékonyságának növelését ösztönző program keretében, amelyet idén hirdet meg első ízben a környezetvédelmi minisztérium – közölte szerdán Costel Alexe miniszter.

Az Energetikailag Hatékony Lakás elnevezésű program keretében legtöbb 15 ezer euró vissza nem térítendő támogatás igényelhető a Környezetvédelmi Alapon keresztül. A tárcavezető szerint idén 430 millió lejes költségvetése lesz a programnak, az összeg mintegy 9000 igénylés finanszírozására elegendő. Valamennyi projekt esetében a beruházás értékének 60 százalékát fedezik a program révén, a támogatás összege azonban nem haladhatja meg a 15 ezer eurót. 

„A program célja egyértelmű: az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. Jelen pillanatban sajnos a házak nagy része nincs megfelelően hőszigetelve, ezért a külső falak okozta energiaveszteség eléri a 30 százalékot, az ablakok vagy a tető okozta energiaveszteség pedig a 25 százalékot” – magyarázta. 

A támogatás odaítélésének előfeltétele egyrészt az energetikai audit elvégzése, másrészt olyan projekttel kell jelentkeznie az igénylőnek, amelynek kivitelezésével legalább egy osztállyal nő a lakás energetikai hatékonysága, azaz C-ről B-re vagy B-ről A-ra módosul a besorolása. 

A miniszter hozzátette, a programra online lehet majd jelentkezni, az igénylés elfogadásakor minden jelentkező kap egy egyedi azonosítószámot, és 60 nap áll a rendelkezésére, hogy benyújtsa a teljes dossziét. A beruházást 18 hónapon belül kell megvalósítani. Az ehhez szükséges felszereléseket az országon belül bárhonnan beszerezhetik a kedvezményezettek, a munkálatokat azonban kizárólag erre szakosodott cégek végezhetik. Végezetül az AFM újabb energetikai auditot végez és kifizeti a beruházás 60 százalékát. 

A környezetvédelmi tárca vezetője ugyanakkor bejelentette, hogy közvitára bocsátották az iskola- és óvodaépületek energetikai hatékonyságának növelését célzó program tervezetét is. Ennek a kezdeményezésnek 384 millió lejes költségvetése lesz a tervek szerint.

(Címlapfotó forrása: gov.ro)

 

Kapcsolódók

Kimaradt?