A virágkereskedelem is a virtuális térbe költözik

A kijárási tilalom idején megduplázódott a világhálón keresztül történő rendelések száma, ami egyes cégeknél nagyban kompenzálta az offline boltok bezárása miatti kiesést.

Ugrásszerűen megnőtt az online virágrendelések száma a koronavírus járvány kitörése óta. Az ország legnagyobb online virágboltja a kolozsvári Molnár család tulajdonában levő Magnolia. Az 1997-ben indult vállalkozás 2001 óta van jelen a virtuális térben, ahol olyan versenytársai vannak, mint a floria.ro és a floridelux.ro.

2018-ban, a jelenleg 17, javarészt erdélyi városokban működő fizikai virágbolttal rendelkező Magnolia árbevételének még csak hozzávetőleg egyharmada származott az online rendelésekből, idén azonban ez az arány tetemes mértékben megnőtt.

„A plázákban működő boltjaink egyik napról a másikra bezártak, a virágkészleteink odavesztek. Az ügyfeleink átvándoroltak a virtuális térbe, ami bizonyos mértékig ellensúlyozta az offline kereskedelemben elszenvedett veszteségeket. Az online csatorna árbevételei 100 százalékkal nőttek az elmúlt év azonos időszakához képest, s a szükségállapot megszüntetése után is csupán 80 százalékra esett vissza a növekedése” – nyilatkozta a tulajdonos, Molnár Gábor. Becslései szerint idén a Magnolia forgalmának felét a webáruház adja majd.

Jelenleg a cég árbevétele 95 százaléka a tavalyinak

Köszönhetően az online rendelések szárnyalásának, jelenleg a cég árbevétele 95 százaléka a tavalyinak, ami figyelemre méltó eredmény a jelenlegi gazdasági helyzetben. „Éves szinten nem hiszem, hogy 10 százaléknál nagyobb lesz a visszaesés, ami pedig a nyereséget illeti, elképzelhető, hogy nagyobb lesz a tavalyinál. A járvány kitörésekor újra kellett terveznünk, felmértük a felesleges kiadásokat, ésszerűsítettük a tevékenységünket” – mondja a Magnolia tulajdonosa.

A cég külföldi partnereken keresztül 140 országba vállalja virágok házhoz szállítását. Tavaly 1 millió euró értékben vettek fel külföldi megrendeléseket, javarészt romániai vendégmunkások számára. A Magnolia idén tervezi első külföldi offline virágkereskedésének megnyitását, Magyarországon.

Figyelembe véve, hogy tavalyi árbevétele 36,3 millió lej volt, 10 százalékos visszaeséssel számolva az online rendelések értéke idén 16 millió lej körül lesz. Ezzel magasan az online virágkereskedelem hazai piacvezetője, mivel a legnagyobb, kizárólag webshopos kereskedő, a floria.ro tavalyi forgalma csupán 7,3 millió lej volt.

A harmadik legnagyobb online virágkereskedő a floridelux.ro, mely 2020-ban 7 millió lejes árbevételre számít, ám van egy fizikai boltja is, Bukarestben, mely a maga 230 négyzetméterével a legnagyobb ilyen hazai létesítmény.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?