Első Ház program járvány idején: megdobja a lakásárakat a megduplázott hitelösszeg?

Banki szakemberek szerint jelentős drágulásra számíthatunk, erdélyi ingatlanosok azonban arra számítanak, hogy a járvány lenullázza a módosított Első Ház (Új Otthon) árnövelő hatását.  

70 ezerről 140 ezer euróra emelte a kormány az Első Ház program keretében igényelhető kedvezményes kölcsönt. Ezen összeg kizárólag új építésű, öt évesnél nem régibb lakás vásárlása esetén hozzáférhető, az igénylőnek pedig a vételár 15 százalékával kell rendelkeznie önrész formájában.

A módosítás elkerülhetetlenül dráguláshoz vezet, véli Dan Bucșa, az Unicredit Bank közép- és kelet-európai régiójáért felelős vezető közgazdásza. „Biztosan így lesz, ezt mutatják a korábbi példák. Horvátországban egy hasonló változtatás hatására egy év alatt 20 százalékkal emelkedtek az árak” – jelentette ki a szakember.

Dan Bucșa szerint az Első Ház program mostanáig kordában tartotta a lakásárakat. A kis alapterületű lakások ára épp a korábbi, 70 ezer eurós maximális hitelérték miatt nem haladta meg a 60-65 ezer eurót, de a megváltozott körülmények között most ez a 95 ezer eurós szint felé fog elmozdulni.

Van, aki másként látja

Teljesen ellentétes véleményen van Kész János Zsigmond, a Sic Imob Prest ingatlanközvetítő iroda tulajdonosa, aki kizártnak tartja, hogy a közeljövőben nőnének a lakásárak. „Az brutális lenne” – mondja a sepsiszentgyörgyi szakember. A drágulás már csak azért is valószínűtlen, mert az ingatlanpiac stagnál, vannak ugyan tranzakciók, de messze nem olyan számban, mint a járvány kitörése előtt. „Az emberek kivárnak, ülnek a pénzükön” – nyilatkozta a Maszolnak Kész János Zsigmond.

Szabó Zsolt, a Well ingatlan ügynökség marosvásárhelyi irodájának a vezetője sem tartja valószínűnek, hogy maximális hitelösszeg megduplázása megdobná a lakásárakat. Normális gazdasági helyzetben logikus volna a drágulás, azonban a jelenlegi, általános bizonytalanság ellensúlyozni fogja ezt a hatást.

Hasonlóan vélekedik Nemes Zoltán székelyföldi ingatlanszakember. „A járvány oda fogja nyomni az ingatlanpiacot” – mondja Nemes, aki szerint pillanatnyi fellángolás az új építésű lakások iránti, viszonylag élénk kereslet. A régi építésű piac már megtorpant, a 2008-as válság tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy az ingatlanszektorba tetemes késéssel gyűrűznek be a krízis hatásai, idehaza 2010-ben estek vissza jelentős mértékban az árak.

Közel 12 évnyi munka egy lakásért

Az aktuális válság egyelőre olyannyira nem érezteti a hatását az árak terén, hogy egy vásárlónak most valamivel több idő alatt keresi meg a lakás vételárát, mint a járvány kitörése előtt. A Hotnews hírügynökség elemzése szerint idén áprilisban egy 60 négyzetméteres kolozsvári ingatlan a helyi átlagkeresettel rendelkező vásárló 11,84 évi teljes jövedelmébe kerül. Egy évvel korábban még csak 11,29 évet kellett dolgozni ugyanazon lakás megvásárlásáért.

A helyi átlagbérhez viszonyított árak tekintetében Brassó és Nagyvárad dobogós még, előbbiben 10,19, utóbbiban 10,07 év teljes jövedelme megy rá egy 60 négyzetméteres lakás megvételére. Erdélyben Resicabánya másik véglet, ahol csak 5,44 évet kell dolgozni egy ugyanakkora lakásért.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?