Európa-szerte veszélyben van a textilipar a járvány miatt

Több mint 150 ezer munkahely került veszélybe az európai ruházati és textiliparban a koronavírus-járvány következtében az Euler Hermes hitelbiztosító nemrég közölt tanulmánya szerint.

„Azt feltételezzük, hogy a gazdaságot támogató számtalan intézkedés dacára mintegy 13 ezer vállalat szűnik meg Európában 2021 végére, ami azt jelenti, hogy az európai textiliparban mintegy 158 ezer álláshely került valószínűleg veszélybe” – mutatott rá Ron van het Hof, az Euler Hermes németországi leányvállalatának vezetője. 

Az európai ruházati és textilipari vállalatok értékesítése idén 19 százalék körüli mértékben eshet vissza a járvány következtében. Bár jövőre érzékelhetően emelkedni fog az iparág forgalma, a járvány előtti szintet 2023-ig nemigen éri el. 

Németországban várhatóan 12 százalékkal csökken idén a textilipar értékesítése, ami jóval kevesebb az olaszországi vagy a franciaországi forgalom visszaesésénél. Ennek jórészt az az oka, hogy Németországban sokkal rövidebb ideig tartott és kevésbé volt szigorú a járvány miatti zárlat, valamint viszonylag gyorsan újra kinyitottak a ruházati és textilipari termékeket árusító üzletek. 

Az Euler Hermes tanulmányának szerzője szerint a válság lehetőséget is jelent az európai ruházati és textiliparnak, ha a környezetvédelmi tudatosság növekedése és a járvány következményei azt eredményezik, hogy a fogyasztók elfordulnak a gyorsan változó és olcsó idénydivattól.

Mintaként szolgálhat Olaszország, ahol a fogyasztók, a gyártók és a kiskereskedők a globális trendektől eltérőn inkább a drágább, jobb minőségű és helyben gyártott ruhákat részesítik előnyben. A kevesebb import és a helyi gyártás felfuttatása érezhetően jelentős lökést adhatna az európai textiliparnak.

(Címlapfotó forrása: jaren.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?