Begyorsított a biciklipiac: öt év alatt 50 százalékkal nőtt az eladások száma

Bár a bicikliutak fejlesztése terén nem állunk sokkal jobban, mint az autópályaépítéssel, egyre népszerűbb idehaza a kerékpár: öt év alatt az eladott kétkerekű járművek száma 50 százalékkal nőtt.

2009-ben még csak 140 ezer új biciklit vásároltak Romániában, 2015-ben már 400 ezret, tavaly pedig 600 ezer darabot 150-180 millió euró értékben. Ebben nincsenek benne a használt kerékpárok, arról ugyanis még csak megközelítő adatok sincsenek, hogy ezekből hány cserélt gazdát. 2019-ben az újonnan értékesített biciklik száma megközelítette a gépkocsikét. Utóbbiakból 606 ezret írattak forgalomba, közülük 440 ezer használt volt.

A legnagyobb hazai kerékpárforgalmazó a Decathlon 30 százalékos piaci részesedéssel. Jelentős piaci szereplő a két másik sportfelszereléseket és szabadidős termékeket árusító áruházlánc, a Hervis és az Intersport, valamint a hipermarketek. „Az ügyfélkör kétpólusú. Vannak a kezdők, akik még csak ízlelgetik a biciklizést, s olcsó terméket keresnek. A másik csoportba a szenvedélyes kerékpárosok tartoznak, akik rendszeresen kirándulnak két keréken. Nekik speciális igényeik vannak, 1000 eurót sem sajnálnak egy biciklire. Az első kategória lényegesen népesebb” – nyilatkozta Ioana Anghel, a Decathlon kerekes járművekért felelős részlegvezetője.

„Nálunk az elmúlt öt év forgalomnövekedése megközelíti a 100 százalékot, azonban ehhez az is hozzájárult, hogy bővítettük a boltot” – nyilatkozta Kelemen Sándor, a marosvásárhelyi Easy Rider társtulajdonosa. A cég ügyfeleinek 80 százaléka szabadidős tevékenységre, nem pedig napi közlekedésre való biciklit keres. A kliensek zöme 1500-2000 lejt szán egy kerékpárra, mondja Kelemen Sándor.

A belföldi kereslet növekedésével párhuzamosan Románia európai szinten jelentős bicikligyártóvá nőtte ki magát, az EU-ban a hetedik helyen állunk. Jelenleg 14 hazai cég gyárt kerékpárokat, közülük tíz főleg alkatrészeket. Ezek több mint 2400 dolgozót foglalkoztatnak. 2019-ben 1,2 millió bicikli készült idehaza, ezek többsége exportra került.

Szakemberek szerint néhány éven belül a termelés eléri majd a 2 millió darabot, azt követően, hogy átadják a Temesváron épülőfélben levő új bicikliüzemet. A bicikligyártás központja Erdély, a legnagyobb termelő a Decathlon tulajdonában levő temesvári Madirom Prod és a dévai Eurosport DHS. Érdekes piaci szereplő a DiveraHub, mely személyre szabott bambuszbicikliket gyárt. A cég egészen speciális rendeléseknek is eleget tesz, a műhelyükből került már ki olyan jármű, melynek a vázát Swarovski kristályokkal díszítették.

Kapcsolódók

Kimaradt?