Likviditás nélkül maradt cégeknek nyújt segítséget az IMM Factor

A kormány egy memorandummal jóváhagyta az IMM Factor programot, amellyel megoldást kínál a cégek pénzügyi patthelyzetére - jelentette be csütörtökön Ionel Dancă, a miniszterelnöki kabinet vezetője.

Dancă elmondta, az IMM Factor a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került cégeknek nyújt segítséget. A faktoring típusú eljárásban amennyiben egy kereskedő egy terméket vagy szolgáltatást nyújtott egy cégnek, amely nem fizeti ki határidőre a kiállított számlát, egy pénzügyi szolgáltatóhoz fordulhat segítségért. A kereskedő vagy beszállító a még ki nem egyenlített, de a jövőben befolyó számlakövetelését eladhatja a pénzügyi szolgáltatónak, aki ezt az összeget előre, 80 százalékban kifizeti neki. Az IMM Factor keretében az állam a kifizetés 50 százalékáért garanciát vállal. 

Konkrét példával: ha egy kereskedő egymillió lejre adott el terméket egy cégnek és három hónapos kifizetési határidőt jelölt meg a számlán, a törlesztés elmaradása esetén elmehet egy faktoringot vállaló bankba és kérheti, hogy a pénzintézet fizesse ki a számla 80 százalékát, azaz 800 ezer lejt, amelynek feléért, 400 ezer lejért a kormány garanciát vállal. 

 

A leszámítolási eljárásban a bank megvásárolhatja a más nevére szóló fizetési ígéretet (váltót), így neki teljesítik a fizetést. A bank általában úgy vásárolja meg a váltót, hogy a leszámítolás napjától a váltó lejáratáig tartó időszakra kamatot számol. A bank haszna tehát abból származik, hogy a vételi árat a váltóban feltüntetett névérték alatt (bizonyos kamattal csökkentve) állapítja meg. A kormány ebben a szakaszban is 50 százalékos garanciát vállal.

Ezek az ügyletek legfentebb 12 millió lejes felső határig működnek. 

Kapcsolódók

Kimaradt?