Ráébredt az agrárminiszter a mezőgazdasági beruházások fontosságára

Adrian Oros mezőgazdasági miniszter úgy nyilatkozott szerdán Temesváron, hogy a mezőgazdasági termelők támogatása érdekében létre kell hozni egy erős helyi piacot, és változtatásokat kell eszközölni a helyi közbeszerzés terén, hogy az elöljáróknak lehetőségük legyen helyi agrár-élelmiszeripari termékekből fedezni a település szükségleteit.

Oros kifejtette, az Országos Stratégiai Program (PNS) prioritásainak szem előtt tartásával 2021-től megteremtik a romániai termékek begyűjtésének, tárolásának, feldolgozásának feltételeit. Ez nyolc regionális központ révén fog megvalósulni, amelyekkel kapcsolatban lesznek a termelők és a szövetkezetek. A cél az, hogy a kistermelők is mielőbb versenyképessé váljanak – tette hozzá a miniszter.

A PNS egy másik prioritása az öntözőberendezések beszerzése. Ennek megvalósítása érdekében korábban 170 millió lejt különített el az állam, ez az összeg azonban nem bizonyult elegendőnek.

„Jelentősebb finanszírozásra van szükség. A jégeső hatásainak elhárítását célzó országos program keretében 2024-ig az ország teljes mezőgazdasági területét le kell fednünk, ha meg akarjuk védeni. Itt a vízgazdálkodási stratégiát akartuk elindítani, ugyanis néhány hónappal ezelőtt kaptam kézhez egy tanulmányt a temesvári gazdálkodókról, amelyből megtudtam, hogy Bánságban a 18. század óta zajlottak vízgyűjtő- és csatornamunkák. A tanulmányból megértettem az elsivatagosodás elleni küzdelem jelentőségét” – tette hozzá a mezőgazdasági miniszter.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?