Big Mac-index: több hamburgert tudunk vásárolni az átlagfizetésből, mint a magyarországiak?

A nettó átlagfizetésből (3300 lej havonta) egy romániai körülbelül 340 hamburgert tud vásárolni egy hónapban - derül ki a Big Mac-indexből, amelyet a Ziarul Financiar számolt ki a The Economist cikke alapján. 

Romániában a nettó átlagfizetés körülbelül 780 dollárt jelent. Egy lengyel átlagfizetéséből már 360 hamburgert tud vásárolni, az eurózóna országaiban már 480 hamburgert engedhetnek meg maguknak, ott az átlagbér 2200 dollár, ám a hamburger is drágább. Magyarországon 310 Big Mac vásárolható a 900 dollárnak megfelelő átlagfizetésből, ez azt jelenti, hogy ott a hamburger drágább, mint Romániában. 

Az Economist 1986 óta alkalmazza Big Mac-indexet. Az index a világ sok országában árult McDonald's-szendvics dollárra átszámolt helyi átlagárát veszi alapul, azaz azt adja vissza, hogy ha átváltanám az átlagfizetésem dollárra, hány hamburgert tudnék megvásárolni a romániai McDonald's-ban. Egy Big Mac Romániában körülbelül 9,9 lejbe kerül, ám az Egyesült Államokban 5,7 dollár. A Big Mac-index tehát a vásárlóerőt is figyelembe veszi. 

Kapcsolódók

Kimaradt?