Rabszolgaként, középkori körülmények között dolgoznak munkások Európa farmjain

Középkori körülmények között, nagyon kis pénzért dolgoznak idénymunkások Európa farmjain - derül ki az EuroNews riportjából, amelyet a Lighthouse Reports, a Der Spiegel és a Mediapart részvételével készített. 

A koronavírus-járvány hirtelen láthatóvá tette azokat a munkásokat, akik Európa hatalmas farmjain dolgoznak áldatlan körülmények között. Az ő munkájuknak köszönhetjük, hogy a boltokban friss zöldségek, gyümölcsöt vásárolhatunk. 

Az Európai Unió közös agrárpolitikájának - a világ legnagyobb támogatási csomagjának - célja a mezőgazdasági termelők támogatása, az EU évente mintegy 60 milliárd eurót pumpál az ágazatba. Azonban az ezekben a gazdaságokban foglalkoztatottak munkakörülményeit a támogatási rendszer nem is említi - derül ki az EuroNews riportjából. Daniel Freund, német zöldpárti képviselő elmondta, annyira feje tetejére állt a világ, hogy az állatok védelmére nagyobb figyelmet fordítanak, mint a mezőgazdaságban dolgozók egy részére. 

A Lighthouse Reports, a Der Spiegel és a Mediapart részvételével folytatott közös vizsgálat során az Euronews tucatnyi mezőgazdasági dolgozóval készített interjút az egész kontinensen. Panaszkodtak a kifizetetlen órákra, az óriási nyomás alatt végzett munkára, mindez minimális tiszta víz vagy védelem mellett. A kimerültség miatt nem egyszer hánytak vagy ájultak el. Megmutatták a stábnak a szélsőséges körülményeket, és beszéltek az őket ért szóbeli, fizikai vagy akár szexuális erőszakról is.

A riportról készült magyar nyelvű kivonatot itt olvashatja. 

A címlapfotó illusztráció. Fotó: MTI

Kapcsolódók

Kimaradt?