Építőipar termelés: Románia eredményei nem rosszak

Májusban nagy lendülettel növekedésnek indult az építőipari termelés az euróövezetben és az EU-ban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett jelentése alapján. Románia eredményei nem rosszak.  

Májusban, a járványvédelmi korlátozások fokozatos feloldásának megkezdésével párhuzamosan szezonális kiigazítással 27,9 százalékkal nőtt az előző havihoz képest az építőipar termelése az euróövezetben, részben ellentételezve a február-március-áprilisi visszaesést. Áprilisban 18,3 százalék volt a havi csökkenés.

Az Európai Unióban májusban 21,2 százalékkal nőtt az építőipar termelése az áprilisi 14,9 százalékos csökkenés után. 

Hol volt a legnagyobb növekedés havi összevetésben?

Az előző havihoz képest a legnagyobb mértékben, 168,0 százalékkal Olaszországban nőtt az építőipari termelés májusban. Franciaországban 118,3 százalékos, Belgiumban 28,6 százalékos volt a havi növekedés. 

A legnagyobb havi csökkenést, 20,3 százalékosat a magyarországi építőipar termelésében regisztrálták májusban. Lengyelországban 3,1 százalékos, Csehországban 2,9 százalékos volt a havi csökkenés. Romániában májusban 2,2 százalékos csökkenés volt az áprilisi 1,8 százalékos visszaesés után. 

Hol volt a legnagyobb növekedés éves összevetésben?

Az egy évvel korábbitól az euróövezeti építőipar termelése májusban 11,9 százalékkal, az Európai Unióban pedig 10,3 százalékkal maradt el. A legnagyobb mértékben, 24,4 százalékkal Spanyolországban maradt el az építőipar termelése májusban az egy évvel korábbitól. Franciaországban 24,0 százalék, Magyarországon 20,1 százalék volt a éves elmaradás. Romániában viszont 14,6 százalékkal nőtt az építőipari termelés májusban az egy évvel korábbihoz képest. Finnországban 4,1 százalékos, Németországban 1,7 százalékos volt az éves növekedés.

Kapcsolódók

Kimaradt?