Májusban a vártnál gyengébben alakult az ipari termelés az euróövezetben

Májusban a vártnál nagyobb mértékben csökkent az euróövezet ipari termelése az egy évvel korábbihoz képest és a  kevésbé nőtt az áprilisihoz képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi jelentése alapján.

Májusban az euróövezet ipari termelése a várt 20,0 százalék helyett 20,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, az áprilisi rekordnagyságú, 28,7 százalékos éves csökkenés után. Az előző havihoz képest a várt 15,0 százalékos növekedés helyett csak 12,4 százalékkal bővült az ipari termelés az euróövezetben májusban, az áprilisi 18,2 százalékos havi csökkenés után.

Az Európai Unió ipari termelése májusban az egy évvel korábbihoz képest 20,5 százalékkal csökkent, az áprilisihoz képest 11,4 százalékkal emelkedett. A legnagyobb havi növekedést, 42,1 százalékosat Olaszországban regisztrálták májusban. Franciaországban 20,0 százalékos, Szlovákiában 19,6 százalékos volt az ipari termelés havi növekedése májusban. A legnagyobb mértékben, 9,8 százalékkal Írországban csökkent az ipari termelés májusban az előző havihoz képest. Horvátországban 3,5 százalékos, Finnországban 1,3 százalékos volt a havi csökkenés.

Éves bázison az EU összes tagországában csökkent az ipari termelés májusban. A legnagyobb mértékben Szlovákiában 33,5 százalékkal, Magyarországon 27,6 százalékkal, Romániában 27,4 százalékkal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?