Öt hónap után is negatív értéktartományban a külföldi tőkeberuházások Romániában


-A A+

Az idei első öt hónap után is negatív értéktartományban maradtak a romániai külföldi közvetlen tőkeberuházások, amelyeknek értéke mínusz 338 millió euró volt az előző hónapban jegyzett mínusz 454 millió euró után - közölte kedden a Román Nemzeti Bank.

Tavaly az első öt hónapban 2,059 milliárd euró volt a külföldi tőkeberuházások értéke. Az idei első két hónapban még 409 millió euró külföldi működő tőke áramlott a gazdaságba, az első negyedév végén azonban már negatív értéktartományba kerültek a külföldi tőkeberuházások a koronavírus-járvány kitörése miatt. Akkor mínusz 551 millió eurót jegyeztek. 

Tavaly egész évben 5,296 milliárd euró külföldi közvetlen tőkeberuházást jegyeztek, amely a legmagasabb érték a 2008-ban kirobbant nemzetközi gazdasági válság óta. A jegybank szintén kedden közölte, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya 15 százalékkal 2,881 milliárd euróra csökkent az idei első öt hónapban a tavalyi azonos időszakban jegyzett 3,414 milliárd euróhoz képest.

2019-ben csaknem 17 százalékkal, 10,478 milliárd euróra nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya az előző évben jegyzett 8,960 milliárd euróhoz viszonyítva.
EZT OLVASTA MÁR?

X