Finnország szerint csiszolni kell az ET elnökének felülvizsgált költségvetési javaslatán

Finnország fenntartásainak adott hangot az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek előzőleg közzétett, felülvizsgált uniós költségvetési javaslatával és a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság megoldását célzó pénzalapra vonatkozó elképzeléseivel szemben.

„Akad néhány helyes lépés, de még sokat kell csiszolgatni a gazdaságélénkítő csomagon. Mérsékelni kell minden szinten az összegeket, és jobban ki kell egyensúlyozni a vissza nem fizetendő támogatásokat, illetve a hiteleket” – írta Twitter-üzenetben Sanna Marin finn kormányfő.

Hollandia, Ausztria, Svédország és Dánia alkotja a „takarékos négyeknek” mondott országcsoportot, amely ellenzi Michel és több nagy tagország gazdasági helyreállítási terveit. Néhány elemző Finnországot az „ötödik takarékosként” emlegeti.

Az élénkítő tervet a hosszú távú költségvetéssel egyetemben az EU-tagállamok vezetőinek július 17-18-i csúcstalálkozóján vitatják meg, és ahhoz, hogy érvényes legyen, egyhangúlag kellene elfogadni. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a pénteken ismertetett, módosított elképzelés szerint 1074 milliárd eurós uniós keretköltségvetést javasol az Európai Unió számára a 2021-től kezdődő hétéves időszakra, 13 milliárddal csökkentve a korábbi változatot.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítására létrehozandó újjáépítési alap költségvetését változatlanul 750 milliárd euróban hagyta.

Kapcsolódók

Kimaradt?